Daca am vindut impreuna cu un asociat un apartament din care eu am avut 1/2 si in urma unei sentinte judecatoresti suntem obligati sa restituim banii cat trebuie eu sa platesc?
In sentinta scrie exact asa:
"Obliga in solidar piritii sa restituie reclamantei pretul de..."
"Obliga in solidar piritii sa plateasca suma de..., reprezentind cheltuieli de judecata"
Cum trebuie sa procedez eu tinind cont ca nu il mai gasesc pe fostul meu asociat? Trebuie sa restitui eu toti banii inclusiv cheltuielile de judecata integral? Ce inseamna "in solidar"?
Obligaţia solidară dă dreptul creditorului să ceară întreaga plată de la oricare dintre debitori. Deci, reclamanta poate să vă pretindă să plătiţi întraga sumă, urmînd ca dumneavoastră să vă îndreptaţi împotriva celuilalt debitor pentru a-i pretinde să vă restituie ceea ce aţi plătit pentru el.
codul civil:
Sectiunea IV Despre obligatiile solidare
Despre solidaritatea intre creditori
ART. 1034 Obligatia este solidara intre mai multi creditori, când titlul creantei da anume drept fiecarui din ei a cere plata in tot a creantei si când plata facuta unuia din creditori libereaza pe debitor
ART. 1035 Poate debitorul plati la oricare din creditorii solidari, pe cât timp nu s-a facut impotriva-i cerere in judecata din partea unuia din creditori.
Cu toate acestea remisiunea facuta de unul din creditorii solidari, nu elibereaza pe debitor decât pentru partea acelui creditor
ART. 1036 Actul care intrerupe prescriptia in privinta unuia din creditorii solidari, profita la toti creditorii
ART. 1037 Creditorul solidar, care a primit toata datoria, este tinut a imparti cu ceilalti cocreditori, afara numai de va proba ca obligatia este contractata numai in interesul sau
ART. 1038 Creditorul solidar reprezinta pe ceilalti cocreditori, in toate actele care pot avea de efect conservarea obligatiei (
Deci eu ca debitor cu 1/2 din suma trebuie sa platesc jumatate din suma sau tot? Celalalt debitor nu vrea sa plateasca? Ma poate obliga cineva sa ii platesc eu si partea lui?