avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul pensie de revolutionar+salar de la firma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul pensie de revolutionar+salar de la firma particulara

Buna ziua !
Tatal meu detine o pensie de revolutionar in baza legilor 42/1990 si 341/2004 si sa angajat si la o firma privata unde realizeaza salar .
Este legal sa cumuleze cele doua venituri , sau este obligat sa renunte la pensie ?si in ce baza ?
Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati in aceasta problema.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: rebela_ikariam , utilizator 11:22, 20 Noiembrie 2011
Da, este legal sa cumuleze aceste venituri atata timp cat legea nu-i interzice ... de altfel , drepturile acordate conform Legii nr.341/2004 nu sunt considerate venituri şi nu afectează acordarea altor drepturi.
conform legii 341/2004, daca are salariul brut sub salariu mediu brut pe economie da.

daca e mai mare , nu numai ca nu poate cumula , dar daca nu declara imediat poate fi acuzat de fals in declaratii, deoarece din 6 in 6 luni depune declaratie in acest sens la casa de pensii.

nu este pensie este o indemnizatie ce se poate acorda lunar daca se indeplinesc condtiile legii

Ar4

(4) De o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, beneficiază şi persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor.

ART. 4 ind2
(1) Pentru acordarea indemnizaţiilor reparatorii prevăzute la art. 4 alin. (4), inclusiv cele restante, dovada îndeplinirii condiţiei referitoare la venitul realizat de către beneficiar se face cu declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea prevederilor art. 292 din Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare. Declaraţia se depune la plătitor odată cu cererea pentru acordarea acestui drept şi se referă la întreaga perioadă anterioară pentru care se cuvine indemnizaţia reparatorie, mai puţin la luna în care se depune cererea.
(2) Declaraţia pe propria răspundere se reînnoieşte la fiecare 6 luni, calculate din luna în care s-a depus declaraţia. Nedepunerea acesteia conduce la suspendarea plăţii indemnizaţiei reparatorii.
(3) Ori de câte ori, în intervalul celor 6 luni pentru care se face declaraţia, intervin modificări ale venitului, de natură să conducă la suspendarea plăţii indemnizaţiei reparatorii, beneficiarul are obligaţia de a aduce acest fapt la cunoştinţa plătitorului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care a intervenit modificarea


Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Va multumesc pentru precizari !
O zi placuta in continuare !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata indemnizatiei de revolutionar bibiti bibiti cine poate sa imi raspunda si mie la intrebarea urmatoare esalonarea despre care este vorba la revolutionari in 2012 cind mai exact se dau (vezi toată discuția)
Cumul indemnizație reparatorie cu salariul Elacleo Elacleo As dori sa aflu daca pentru anul 2020 se poate cumula indemnizația reparatorie (urmaș de erou martir al Revoluției Române din decembrie 1989) cu ... (vezi toată discuția)
Copiii eroilor-martiri primesc, in 2012, indemnizatia prevazuta de legea nr. 341/2004? mariana47carmen mariana47carmen Va rog frumos sa-mi spuneti daca copii urmasilor eroilor martiri de la Revolutia din Decembrie 1989 mai iau in 2012 idemnizatia prevazuta de lg. 341/2004, ... (vezi toată discuția)