bcory a scris:
Buna seara,
Doresc sa va expun urmatoarea speta: am deschis un proces avand ca obiect contestatia in anulare a unei hotarari definitive si irevocabile, insa din motive obiective nu am si motivat-o. Au fost mai multe termene in care procedura de citare nu a fost legala, au urmat o serie de probleme la instanta cu fondurile necesare emiterii citatiilor, alta data am primit citatie cu data retroactiva, o singura data am cerut amanarea cauzei pt. lipsa de aparare. In final, am primit o citatie prin care mi se solicita sa motivez actiunea, in caz contrar se va suspenda.
Intrebari:
1) Ce ar trebui sa intreprind la urmatorul termen luand in considerare ca nu am posibilitatea de a motiva aceasta cerere, astfel incat sa existe posibilitatea de a continua actiunea?
2) In cazul in care se suspenda, exista posibilitatea de reluare a actiunii ulterior si prin ce modalitate? (repunerea pe rol)
3) Care este termenul legal in care se poate depune contestatie in anulare impotriva unei hotarari definitive si irevocabile pronuntate intr-o contestatie la executare, executare care a avut la baza de asemenea o hotarare definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie, in conditiile in care ultima hotarare irevocabila nu a cercetat un motiv prevazut in mod expres in hotararea irevocabila care a stat la baza executarii silite?
Va multumesc anticipat pt. raspunsuri
cod proc civila
Contestatia in anulare
Art. 317
(1) Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
(2) Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
Art. 318
(1) Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Art. 319
(1) Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.
(2) Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b) sau c). impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.
Art. 3191
Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. Dispozitiile art. 403 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.
Art. 320
(1) Contestatia se judeca de urgenta si cu precadere.
(2) intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.
(3) Hotararea data in contestatie este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.
Art. 321
Nu se poate face o noua contestatie pentru motive ce au existat la data celei dintai.