avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recurs la ICCJ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recurs la ICCJ

ICCJ a respins recursul inaintat ca tardiv desi se vede clar ca hotarirea curtii de apel este redactata pe data de 08.10.2008 ,iar recursul este depus pe data de 22.10.2008,deci in termen de 15 zile de la comunicare(10.10.2008 data postei)
Ce se poate face in continuare?
Contestatie in anulare daca recursul a fost depus in termen, iar decizia de respingere a recursului introdus ca tardiv ar fi o eroare materiala!
Multumesc pentru raspuns.Inca ceva.Contestatia se inainteaza catre ICCJ si se motiveaza depunerea in termen.
Contestatia in anulare

Art. 317
Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.

Art. 318
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.


Art. 319
Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.
Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la Art. 401 alin. 1 lit. b) sau c). Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.

Art. 319 ind 1
Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. Dispozitiile Art. 403 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 320
Contestatia se judeca de urgenta si cu precadere.
Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.
Hotararea data in contestatie este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.

Art. 321
Nu se poate face o noua contestatie pentru motive ce au existat la data celei dintai.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
ICCJ a respins contestatia in anulare ca nefondata.Imi poate spune cineva ce se poate face in continuare? Multumesc
Ceva e in neregula in povestea asta.

Si cum mi-e greu sa cred ca Inalta ... nu stie sa numere pe degete (sunt mai putin de 15 zile chiar daca ne-am apuca de socotit de la redactare, operatiune situata, logic, anterior comunicarii, de la care se socoteste, de regula, termenul de recurs ) :banned: ...am totusi ceva de intrebat:

Ce fel de litigiu era acesta? In ce materie? Ce fel de hotarare ati atacat cu recurs?
(caci nu orice termen curge de la comunicare si nu orice termen e de 15 zile. Mai sunt si exceptii).
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare rosiorilor rosiorilor Sunt din Braila. La o hotarare a tribunalului Braila privind un litigiu de munca, am formulat recurs la Curtea de Apel Galati. In luna septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Recurs respins ca tardiv fãrã a fi tardiv! gigelas gigelas Buna ziua, ICCJ a respins un recurs ca fiind tardiv introdus. Am verificat personal stampila postei cand s-a primit comunicarea deciziei recurate si am ... (vezi toată discuția)
Termen introducere contestatie in anulare georgelgica georgelgica Art. 319. - (1) Contestatia se introduce la instanta a carei hotarâre se ataca. (2) .......Împotriva hotarârilor irevocabile care nu se aduc la ... (vezi toată discuția)