avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen introducere contestatie in anulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen introducere contestatie in anulare

Art. 319. - (1) Contestatia se introduce la instanta a carei hotarâre se ataca.
(2) .......Împotriva hotarârilor irevocabile care nu se aduc la îndeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunostinta de hotarâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotarârea a ramas irevocabila.
Daca contestatorul a luat cunostinta de hotarare in data de 16 aprilie 2009, iar contestatia a depus-o in data de 12 mai 2009, termenul in care se putea depune contestatie e 2 mai 2009 sau 16 aprilie 2010?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 09:19, 30 Aprilie 2012
contestatia a fost depusa in termenul de un an.. nu va faceti probleme.. acesta se implineste cu astfel: hotararea ramane irevocabila la data 16.04.2009, termenul se implineste la data de 15.04.2010
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Curtea de apel mi-a respins contestatia in anulare ca tardiva, desi am depus-o in 12 mai 2009, eu luand cunostinta de hotarare in 16 aprilie 2009.
Daca d-voastra spuneti ca termenul e 15 aprilie 2010, eroarea materiala e evidenta, astfel incat as putea introduce o noua contestatie.
Care a fost motivatia instantei pe tardivitate?
"Decizia atacata cu contestatie in anulare supusa examinarii a fost pronuntata la data de 3 decembrie 2008, termen la care reclamanta a fost prezenta. Prin urmare, fiind vorba de o hotararare irevocabila, nesusceptibila de comunicare cu partile, conform prevederilor art. 261 alin 3 CPC, se prezuma ca reclamanta a luat cunostinta de decizia atacata cu contestatie in anulare la data pronuntarii acesteoa, respectiv la data de de 3 decembrie 2008. Orin contestatia a fost depusa la 12 mai 2009, prin urmare cu depasirea termenului de 15 zile prevazut de art. 319 alin CPC. De asemnea curtea observa ca potrivit cererii scrise atasate dosarului, reclamanta a solicitat aprobarea studierii respectivului dosar la data de 16 aprilie 2009, data in raport de care contestatia in anulare este de asemnea tardiva".
15 zile de la pronuntare, dar sa nu depaseasca termenul de un an! Pe cale de consecinta termenul de 1 an s-ar fi implinit la 3 decembrie 2009, iar dvs.ati depus contestatia in anulare in luna mai 2009. O posibila eroare materiala facuta de instana de judecata!

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare rosiorilor rosiorilor Sunt din Braila. La o hotarare a tribunalului Braila privind un litigiu de munca, am formulat recurs la Curtea de Apel Galati. In luna septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare georgelgica georgelgica Mi s-a respins contestatie in anulare ca tardiva, desi m-am incadrat in termenul de depunere. Decizia atacata cu contestatie era irevocabila. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila catana_emil catana_emil S-a emis o hotarire irevocabila intr-un caz de recurs la o anulare de proces verbal contraventie, motivindu-se, impotriva evidentelor, ca acesta, recursul, ... (vezi toată discuția)