Buna seara!
Lipsa in gestiune poate aparea doar in urma inventarierii marfurilor. Dvs. vorbiti despre o presupusa lipsa,lipsa ce inteleg, ca nu va apartine, dar pe carte v-ati asumat-o tacit in momentul in care ati preluat gestiunea fara a o inventaria/proces-verbal predare-primire.Se poate merge si pe varianta, nu am semnat ca am primit aceasta gestiune,dar la fel se poate spune ca ati semnat documente fiscale in aceasta gestiune. Diferentele intre stocuri pot aparea, atat intr-o ora cat si intr-o luna.
Chiar de ati depus" cererea" , in care v-ati exprimat nemultumirile, nu trebuia sa parasiti locul de munca.
Banuiesc, ca "foaia" ce ati primit-o este de fapt chemarea dvs. in fata Comisiei de Disciplina a Societati.
Succes!
P.S.
Ca gestionar , banuiesc ca ati citit de nenumarate ori legea 22/1969, dar mai recititi-o.
Multumesc.As vrea sa va mai intreb ce mi se poate intampla mai ales ca eu am fost in concediu,iar inventarul s-a facut si in lipsa mea si mai ales ca eu facusem inventarul inainte de a pleca si totul era ok.In al doilea rand nu aveam cu ce sa ma intretin si am fost nevoit sa merg sa lucrez decat sa merg la ei fara sa primesc vreun banut pentru ceva ce eu habar nu am.Si de ce sa fiu eu tras la raspundere pentru ceva atata timp cat eu am fost in concediu.Va multumesc.
In dr muncii urmeaza a se face o ancheta disciplinara si dc sunteti gasit vinovat va pot desface contractul de munca cu obligarea la repararea prejudiciului,adica suma de bani gasita lipsa.Daca vor pot face si plangere penala pentru delapidare.In mod normal ar fi trebuit consemnat undeva rezultatul inventarului facut de dvs si verificarea se putea face in prezenta dvs,foarte rau ca nu a existat un proces-verbal de predare-primire,dar persoana care a facut a doua zi inventarul a gasit lipsa in gestiune,oricum trebuie probat de firma nu de dvs.
Multumesc.Eu am revenit din concediu medical dupa 2 saptamani,atunci impreuna cu seful meu am vazut ca era lipsa o cantitate x.Dupa alte 2 saptamani in care nu am rezistat la serviciu cele 10 ore si in care a ramas aceeasi persoana care m-a inlocuit s-a facut inventarul in lipsa mea si s-a gasit o cantitate de 2 ori mai mare.Inventarul se face o data pe luna si nu este semnat decat 1 sau 2 pe anul acesta de catre director si cel(cei) prezent(i),iar acest inventar nu era facut de un cenzor ci pur si simplu de cineva din firma si nu era semnat nici un proces verbal de inceput si sfarsit de inventar,precum nici marea majoritate a inventarelor.Vreau sa va mai intreb daca au voie sa faca bonuri dupa ce anuleaza facturile.Daca s-a dat marfa si pe factura si pe bon,urmand ca apoi factura sa fie anulata?Mentionez ca este vorba de sume de sute de milioane pe un bon si ca unele din facturile verzi se gasesc faptic insa in calculator nu exista.Daca a sustras marfa cel care a ramas in locul meu nu se poate arata ca eu la ultimul inventar cand am plecat era stocul bun?Daca au facut asa ceva in lipsa mea ce pot pati,ce pot face sau ce pot pati ei?Va rog sa ma lamuriti.Va multumesc din suflet!
Buna ziua!
Tot sustineti ideea,ce pare a fii salvatoare pt dvs, si anume , "inventarul" a fost facut fara a fii de fata si in perioda in care in respectiva gestiune ati lucrat la comun cu alta persoana.Nu putem vorbi despre un inventar, dar putem vorbi despre o verificare a stocurilor, in urma careia dvs. ati fugit.
Ce vi se poate intampla?
Pentru parasirea locului de munca si asa zisa lipsa in gestiune,vi se poate deface/suspenda, disciplinar CIM, iar aplicarea sanctiunilor de catre angajator, nu se va face arbitrar, ci doar in urma aplicari regulilor procedurale: referat, comisie, declaratii, concluzionari(recititi ROI al Societatii si puteti afla procedura interna)
In eventualitatea in care conflictul nu il veti putea stinge pe cale amiabila ,angajatorul poate depune o plangere penala - delapidare/neglijenta in serviciu. Organele de cercetare penala pot efectua expetiza financiar-contabila in ideea ca, nu orice lipsa din gestiune inseamna automat savarsirea infractiunii de delapidare, in lipsa dovedirii si a celorlalte elemente constitutive ale infractiunii prev.de art.2151 C. p, in cauza putand fi vorba de o lipsa in gestiune care poate angaja raspunderea materiala, de dreptul muncii, civile sau contraventionala, dupa caz.
O zi buna!