Buna seara!As avea nevoie de ceva lamuriri in legatura cu plata la incalzire atunci cand tu ai incalzire proprie in apartament inca din anul 2003,mentionez ca m-am debransat de la regia de incalzire a orasului inca din anul 2003 cu acordul tuturor proprietarilor si al asociatiei de proprietari,am solicitat acordul de taiere a tevilor din apartament,insa nu mi s-a aprobat deoarece mai erau persoane pe scara care erau racordate la sursa de incalzire a orasului,apoi am vrut sa izolez tevile si mi s-a spuis ca n u mi se ia in calcul aceasta metoda si asa pot sa spun ca inca din 2003 am incalzit tevile ce imi traverseaza apartamentul ,iarna de iarna,nu am niciun contract cu regia autonoma care intre timp s-a transformat in societate comerciala,in schimb sunt bombardata cu notificari precum ca as figura in datele lor contabile cu o datorie de 825 ron,datorie cumulata in intervalul 2005-2011,mentionez ca in anul 2010 mi s-a facut si un proces-verbal de constatare precum,ca tevile sunt taiate si sigiliile sunt conforme cu legislatia,anul acesta mi s-a mai facut inca odata constatarea dat fiind faptul ca regia autonoma s-a transformat in societate comerciala si totusi sunt bombardata cu notificari,specific inca odata ca nu am niciun contract incheiat cu ei,stiu ca de anul trecul s-a aprobat ordinul 343 prin care suntem obligati sa platim spatiile comune incalzite din bloc,dar asta numai de anul trecut!As dori sa stiu ce s-ar putea face in aceasta situatie si care ar fi rezolvarea si daca exista posibilitatea sa fim actionati in justitie in lipsa unui contract incheiat cu ei!
Buna seara,
Avand in vedere ca nu mai exista un contract incheiat cu ei nu ar trebui sa va dea in judecata, va sugerez sa raspundeti la ultima notificare printr-o adresa scrisa prin care sa le relatati problema, incluzand prin copii xerox toate actele care dovedesc debransarea.
Chiar daca va vor da in judecata , din cate ati relatat nu ar avea castig de cauza deoarece nu ar avea probe impotriva dvs.
Faceti o afirmatie eronata. Nu dvs. ati incalzit tevile verticale care ”alimentau” cu agent termic celelalte apartamente, ci acele tevi degajau caldura in apartamentul dvs. Multa, putina - nu stiu, dar acesta este adevarul. Nu puteti dvs. cu temperatura din casa, care putea sa fie chiar si de 25 grade C, sa incalziti o teava prin care circula apa fierbinte la 45-50 grade C.
Acum sa discutam si alte aspecte: dvs. nu ati aflat de aceste lucruri chiar acum, pe ultima suta de metri, probabil ca primiti aceste notificari mai de mult si ma mir ca as. prop. nu a repartizat costuri cu incalzirea spatiilor comune si prop. cu centrale termice... Adica suma de 825 lei din 2003 pana acum mi se pare o suma chiar rezonabila, dar ma rog, puteti sa nu fiti de acord cu mine. Un alt aspect, se pare ca acolo la dvs. este o situatie mai speciala, dar la noi furnizorul de energie termica are contract de furnizare cu as. prop., iar as. prop. procedeaza la repartizarea costurilor conform prevederilor L 230/2007. Vreau sa spun ca energia termica intrata in bloc este facturata pe acel bloc si repartizata proprietarilor, cantitati mai mari celor care se incalzesc de la ”sistem”, dar si prop. cu CT, conform prevederilor legale - si aici sunt mai multe discutii: cat, cum, de ce, etc.
In opinia mea dvs. nu aveti vre-o datorie catre furnizorul de energie termica, ci catre as. prop., adica catre prop. fara CT, se intelege.
Acum daca situatia este asa cum ati descris-o, ar trebui sa urmati sfatul oferit de cons. jr. @ramona_adj.
Gandindu-ma ca mai sunt si alti proprietari aflati in situatia dvs., ar trebui sa va uniti, poate este mai usor sa scapati de aceste notificari...
Multumesc pentru raspuns d-na consilier iar pentru d-l Adam Grecu nu va dau dreptate atunci cand se infaptuieste o nedreptate,pentru ca se profita cu varf si indesat de noi cei care ne-am pus centrale proprii si sa stiti ca in acea perioada s-au pus cu sacrificii,muncind in concedii nu relaxandu-ne deoarece aveam copii mici care erau mai tot timpul raciti cu ,caldura data de regie,asta ca o paranteza.Eu cred cu desavarsire s-a vrut o situatie de genul acesta,ce au zis daca au bani de centrala au bani sa contribuie si la noi ca doar nu or avea un salariu ca mine de 700 ron pe luna,dansi traiesc bine mersi si nu sunt lipsiti nici de prime cand vin sarbatorile,dovada ca am primit notificarea acum inaintea sarbatorilor ca poate,poate or sa muste prostii,si suma respectiva nu e din 2003 ci din 2005asta ca sa vi se para mai ,,rezonabila''si ca sa exemplific aceasata situatie mai bine va spun si cum s-a procedata;in 2003 mi-am montat CT cu acordul de la regie,asociatia de proprietari si cu acordul tuturor proprietarilor,deci totul OK pana aici,cand a venit vorba de tevi nu puteam sa le tai deoarece stau la et 4 si sunt capat de coloana si lasam instalatia fara retur,cand am vrut sa izolez mi s-a spus ca nu mai este valabila nici aceasta metoda,deci s-a vrut aceasta situatie pt ca ei s-au gandit dinainte sa o lase in coada de peste pt a gasi o portita prin care sa mai pretinda anumite sume.Chestia care este ca asoc de proprietari au facut o intelegere cu ei si au platit sumele din fondul de rulment fara acordul nostru,initial am fost chemati in judecata initial de catre asoc de prop dupa care au predat cazul regiei autonome care a judecat in lipsa si suma respectiva reprezinta cica datorii la regie,cheltuieli de judecata si penalitati,dar cum am mai spus eu nu am niciun contract cu ei deci in baza la ce sa fiu data in judecata?Cum am relatat in celalalt mesaj ,in 2010 am facut proces-verbal de constatare ca am tevile taiate ,datoria e specificata pana in 2011,anul acesta am mai facut unul,au mai constatat odata,si probabil o sa ziceti ,,dar ce zice ordinul 343 din 2010?''surpriza!ca sa fie si valabil trebuia sa se monteze din cate stiu eu repartitoare in beci si pe casa scarii ceea ce nu s-a facut!deci unde se respecta legea?!ca sa ceri trebuie sa dai si ceva in schimb!stiti care e treaba ,,traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!''
Daca in anul 2010 au fost taiate acele tevi care v-au incurcat atata, in anul 2011 ce rost mai avea sa vina pe acolo si sa constate ceva ce era stiut?.
De ce atunci cand regia v-a chemat in judecata, nu v-ati facut apararea si s-a judecat in lipsa?. Atunci trebuia sa va aparati cu toate mijloacele in fata instantei.Acum...
Uite de aia este bine sa tai tevile de caldura care traverseaza apartamentul cu centrala de la inceput, ca sa eviti orice pretentii. Pentru ca pana la urma dupa frecus si cearta tot acolo se ajunge : sa fie taiate.
Din anul 2004 exista un Ordin 233/2004 al ANRSC in care proprietarii detinatori de CT puteau fi scutiti de plata caldurii pe tevile verticale, nu si in spatiile comune, daca aveau tevile izolate in anumite conditii. La dv. erau izolate?. Daca nu, erati datoare cu aceasta plata a caldurii pe tevile verticale si in plus de asta si pe spatiile comune.
In anul 2006 ANRSC a emis un Ordin 255/2006 prin care prevederea de care va spuneam a fost abrogata, deci cu tevi izolate sau nu, detinatorii de CT trebuia sa plateasca caldura la comun (tevi verticale si spatii comune).
Nu ne spuneti insa cand ati taiat tevile verticale din casa!
Pentru ca acea suma pentru care sunteti notificata initial in contul asociatiei, ulterior transferata de catre asociatie, prin intelegere cu furnizorul acestuia, figureaza ca datorie pentru caldura la comun in perioada de cand v-ati pus CT si pana cand s-a constatat prin PV ca nu mai aveti tevile in casa pentru tevile comune si spatiile comune, iar de atunci incolo pentru spatiile comune.
Acum eu va intreb: ati achitat in aceasta perioda sau cat din aceasta perioada (de cand v-ati pus CT si pana la constatarea lipsei tevilor din apartament) vreo suma pentru caldura la comun?
In privinta ordinului 343/2010 acesta zice cat din factura sa se repartizeze pentru spatiile comune si tevile verticale in iarna 2010 -2011, fie pentru cazul in care se face inventarierea asa cum rezulta din aceasta, fie un procent fix daca nu s-a facut aceasta inventariere si numai pentru acel sezon. Deci nu are nicio legatura cu plata, daca da sau nu, pentru caldura la comun a detinatorilor de CT.
Asadar plata pentru caldura la comun era reglementata cu mult inainte de 2010.