avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Autorizatie montare sisteme de supraveghere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Autorizatie montare sisteme de supraveghere

Buna ziua,
M-ar interesa actele necesare pentru dobandirea unei autorizatii de montare sisteme de supraveghere.
Stiu ca este nevoie de angajati cu un anumit nivel de pregatire.
Va multumesc anticipat pentru timpul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: cristicor , utilizator 11:16, 9 Octombrie 2020
Legea 333 din 8 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor si protectia persoanelor:
Art.2: “… regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza acestora.”
Art.3: “…la unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.”
Art.4: “…raspunderea pentru luarea masurilor de asigurare a pazei bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu revine conducatorilor unitatilor prevazute la art. 2…” (n.n. amenda aplicata conducatorilor unitatilor este in jur de 2000 lei)
Art. 28. ”Conducatorii unitatilor care detin bunuri, valori si suporturi de stocare a documentelor, a datelor si informatiilor cu caracter secret de stat sunt obligati sa asigure paza, mijloacele mecano-fizice de protectie si sistemele de alarmare impotriva efractiei …”
Normativ I 18/2-02 Aprobat prin Ordinul 2014/18.12.2002
4.3.1: "Sistemele de alarma impotriva efractiei se prevad la cladiri si spatii deschise sau compartimentate din cladiri, civile sau industriale care adopostesc valori importante materiale sau spirituale, pentru prevenirea efractiei si protectia vietii. Sistemele de alarma impotriva efractiei alese trebuie sa asigure valorilor si persoanelor expuse la un risc, un nivel de protectie (nivel de securitate) compatibil cu importanta si consecintele riscului susceptibil de a se produce"
Normativ I 18/2-02 Aprobat prin Ordinul 2014/18.12.2002
4.4.1: "Instalatiile de televiziune cu circuit inchis (TvCI) se prevad pentru unitatile care impun o supraveghere video (porti de acces, sectii de productie, unitati bancare, supermagazine, centre de afaceri, baraje, locuri de parcare, supraveghere trafic auto, etc.)"
4.4.2: "Amplasarea camerelor de luat vederi trebuie sa asigure atat eficienta cat si siguranta in functionare"
Normativ I 18/2-02 Aprobat prin Ordinul 2014/18.12.2002

4.5.1: "Sistemele de control acces se pot prevedea la usile principale ale cladirilor, ca posibilile deschizatori electronice pentru usi, porti, precum si deschiderea barierelor pentru accesul in parcaje, garaje, etc."
4.5.3: "Instalatia cuprinde echipamentele pentru prelucrarea parolelor de acces (cod de bare, cod magnetic, de proximitate, cod numeric) recunoastere a acestora si permiterea accesului prin poarta sau usa respectiva."
sorindx a scris:

Buna ziua,
M-ar interesa actele necesare pentru dobandirea unei autorizatii de montare sisteme de supraveghere.
Stiu ca este nevoie de angajati cu un anumit nivel de pregatire.
Va multumesc anticipat pentru timpul dumneavoastra.


Societăţile specializate în domeniul sistemelor de alarmare împotriva efracţiei se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a Normelor metodologice adoptate prin HG nr.1010/2004.
Licenţa de funcţionare se eliberează numai în situaţia în care toţi asociaţii/administratorii societăţii îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.20 alin.10 din Legea nr.333/2003 şi s-a obţinut avizul favorabil al Serviciului Român de Informaţii.
Documentaţia se va depune în 4 exemplare, toate cu filele numerotate, certificate de reprezentatul societăţii (semnătura şi stampilă) şi consemnate în opisul lucrării, unde se vor face referiri de paginaţie.
Pentru obţinerea licenţei de funcţionare, reprezentantul societăţii trebuie, conform prevederilor legale, să depună la inspectoratul judeţean de poliţie ori la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, după caz, în a cărui rază teritorială îşi are sediul social, următoarele documente:
a) cerere de eliberare a licenţei de funcţionare, adresată Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia Poliţiei de Ordine Publică, din care să rezulte activităţile solicitate, adresa şi telefoanele sediului social şi administrativ; Activităţile solicitate vor fi menţionate în mod expres, respectiv: proiectare - cod 7420, instalare - 4531, producţie - 3162 şi întreţinere – 4534, sisteme de alarmare împotriva efracţiei, dacă sunt incluse în obiectul de activitate al societăţii, în funcţie de opţiunea dorită. Cererea va fi formulată pentru a avea caracter oficial, cuprinzând număr şi dată de înregistrare la solicitant, iar numele semnatarului va fi consemnat în clar.
b) documentele de constituire şi funcţionare ale societăţii, în xerocopii certificate de reprezentantul societăţii, respectiv: actul constitutiv (statutul şi contractul), încheierea judecătorului-delegat de autorizare a constituirii (sentinţa civilă) şi certificatul de înmatriculare cu codul unic de înregistrare la Oficiul registrului comerţului (certificatul de înregistrare).
Obiectul de activitate al societăţii trebuie să cuprindă codurile CAEN: 7420 pentru proiectare, 4531 pentru instalare, 3162 pentru producţie şi 4534 pentru întreţinere, în funcţie de activităţile solicitate, (activităţile de proiectare şi producţie sunt opţionale), instalarea fiind condiţionată de asigurarea întreţinerii (remedierea defecţiunilor), ca obligaţie generală a prestatorilor de servicii în asigurarea garanţiei pentru aparatele montate sau lucrarea executată;
c) documentele conducătorilor societăţii, constând în: actul de identitate, ultima diplomă de studii şi curriculum vitae, sens în care cel puţin o persoană de conducere va îndeplini condiţia de pregătire de specialitate. Condiţiile de pregătire de specialitate se referă la: calificare dobândită în profil electric (studii tehnice superioare sau medii - fără drept de proiectare) şi specializare în sisteme electronice de securitate (certificat eliberat de un formator autorizat, cu tematică avizată de I.G.P.R.). În plus, persoana respectivă va fi supusă şi unui test cu privire la cunoaşterea legislaţiei în domeniu de inspectoratul judeţean de poliţie competent teritorial, înainte de a se emite avizul.
d) certificat constatator eliberat de Oficiul registrului comerţului, cu excepţia societăţilor nou-înfiinţate, care depun documentele pentru licenţiere în cel mult 30 zile de la data înregistrării firmei;
e) declaraţii pe propria răspundere ale asociaţilor/administratorilor că nu au făcut parte din organizaţii secrete transnaţionale, servicii de informaţii ori structuri militare sau paramilitare străine, că nu au fost pregătite de acestea pentru desfăşurarea unor activităţi specifice şi că nu au participat la conflicte militare externe. Declaraţiile vor fi certificate de poliţist sau autentificate de notar.
f) certificat de cazier fiscal pentru persoana juridică, cu excepţia cazurilor când societatea este nou constituită şi nu este înregistrată fiscal (se dovedeşte prin declaraţie pe proprie răspundere) ori are până la 3 luni de la înfiinţare;
g) dovada achitării taxei de licenţiere;
h) regulamentul de organizare şi funcţionare, având structura următoare: dispoziţii generale, structura organizatorică a societăţii, condiţii de angajare a personalului care desfăşoară activităţi în domeniul licenţiat, pregătirea şi controlul personalului implicat în activitatea specifică, dotarea societăţii, modul de derulare a activităţilor licenţiate şi dispoziţii finale. Pentru elaborarea regulamentului de organizare şi funcţionare se va folosi ca ghid modelul cadru afişat pe site-ul Direcţiei Poliţiei de Ordine Publică, care va fi adaptat particularităţilor societăţii.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se vor prezenta în xerocopie, cu excepţia certificatelor de cazier fiscal şi de atestare fiscală care în exemplarul Inspectoratului General al Poliţiei Române vor fi anexate în original.
Art. 23 - (1) Licenţierea persoanelor fizice sau a asociaţilor familiale autorizate în baza Legii nr. 300/2004 privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice de către persoane fizice se realizează similar ca la societăţile comerciale cu prezentarea autorizaţiei eliberate de primării în locul actului constitutiv, având declarate activităţile de instalare şi întreţinere de sisteme de alarmare.
(2) Persoanele fizice licenţiate au dreptul de a executa numai lucrări pentru locuinţe şi anexe ale acestora, care nu necesită întocmirea de proiecte pentru a fi supuse avizării poliţiei.
(3) Regulamentele de organizare şi funcţionare se vor elabora după modelul postat pe site-ul Direcţiei Poliţiei de Ordine Publică, cu adaptare la particularităţile existente.
În cazul în care sunt asociaţi persoane juridice, se anexează documentele de autorizare şi constituire a acestora şi ale reprezentantului legal, care trebuie să obţină avizele menţionate. Aceleaşi condiţii sunt necesare şi în cazul societăţilor cu capital străin.
Dovada achitării taxei de licenţiere, care se achită la trezoreriile unde societatea îşi are sediul social, optând pentru una din cele două posibilităţi, taxa de regim normal –100 lei, cu soluţionare între 15-30 zile sau taxa la regim de urgenţă –300 lei, între 1-15 zile de la înregistrarea la Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Certificatele menţionate trebuie să fie în termenul de valabilitate la depunerea documentaţiei la unităţile teritoriale de poliţie.
In att D-lui Marian,


Ma intereseaza subiectul de mai sus, care ma ajuta intr-un fel.Deoarece doresc sa deschid si eu o firma pentru acest domeniu.Insa as dori sa intreb, ce cod caen i se atribuie vanzarii/comercializarii acestor sisteme de alarma intr-un magazin fara instalare?
Pentru ca cei de la Registru Comertului nu mi-au dat ceva concret, mi-au spus ca se atribuie codurile caen 4742 si 4743.Corespund aceste coduri?
Multumesc si astept raspuns!
Legea nr.333/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru a putea activa in piata de securitat, trebuie sa obtii un atestat profesional de la ARTS...curs care costa cam 1200 RON. Dupa acea poti obtine avizul si licenta.

Alte discuții în legătură

Instalare sisteme de supraveghere video. BogdanMohora BogdanMohora Buna ziua, Este primul meu post si va urez: Bine v-am gasit ! Probabil lumea va spune ca a mai fost discutat subiectul dar eu am doua dileme la care nu ... (vezi toată discuția)
Conditii instalare sistem supraveghere video cercetasul cercetasul In urma mai multor spargeri pe scara blocului , noi locatarii, dorim sa instalam un sistem TVCI, dar de catre noi si nu o firma specializata. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere pzoli89 pzoli89 Buna ziua, Am si eu o intrebare legate de camere de supraveghere. Intr-un magazin mix la tara, am instalat cu patronul un sistem de ... (vezi toată discuția)