avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv la nivel de unitate

Buna seara!
Apelez la cunostintele dumneavoastra si va rog sa ma ajutati in problema negocierii, inchiereii unui contract colectiv de munca la nivel de unitate. Care sunt pasii? Cine initiaza acest lucru? Salariatii (in numar de 22) nu sunt membri de sindicat, iar unitatea are ca obiect de activitate cod CAEN 8110 Activităţi de servicii suport combinate
Această clasă include asigurarea de servicii suport combinate în interiorul facilităţilor unui client. Aceste servicii includ curăţenia generală în interior, întreţinerea, evacuarea gunoiului, protecţie şi gardă, dirijarea
corespondenţei, recepţia, spălătoria şi servicii legate de susţinerea operaţiunilor în interiorul facilităţilor. Aceste activităţi suport sunt efectuate de către personalul de expoatare , care nu este implicat sau responsabil pentru activităţile sau afacerile esenţiale ale clientului.

Am citit Legea 62 / 2011 dar nu prea m-am dumirit...Nu as vrea sa vina vreun control sa ma intrebe de ce nu am contract colectiv si sa-mi tranteasca vreo amenda....
Va multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:27, 12 Decembrie 2011
contract colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior = contract colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate sau la nivel de grup de unitati ...

Prin urmare, daca la nivelul angajatorului, a grupului de angajatori nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura/ sector de activitate dupa Legea nr.62/2011.

freeelis a scris:

contract colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior = contract colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate sau la nivel de grup de unitati ...

Prin urmare, daca la nivelul angajatorului, a grupului de angajatori nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura/ sector de activitate dupa Legea nr.62/2011.




Din cate am retinut eu, nu-i suficient ca angajatorul sa apartina unei ramuri sau sector de activitate, conform codului CAEN, ci si faptul ca face parte din grupul partilor semnatare ale contractului de nivel superior.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Situatia respectiva este aplicabila numai in cazul ccm incheiate dupa Legea nr.62/2011 si nu pentru cele care sunt in vigoare ...
Dupa niste "judecatori" (vai mama ei de justitie cu asemenea "judecatori") ai Curtii de apel Craiova, nici inainte nu era aplicabila acea dispozitie legala, ei desfiintand o hotarare a Tribunalului Olt, de altfel destul de legala si temeinica.
Este vorba despre cauza colegei noastre de forum, Militaru Florentina.

..................................................................................................................................................
Analizand actele dosarului instanta retine urmatoarele:
Reclamanta a avut raporturi de munca cu unitatea parata, ca urmare a incheierii contractului de munca pe perioada nedeterminata, fiind incadrata pe postul de gestionar, raporturi de munca care au incetat la data de 31.01.2011, cand s-a dispus desfacerea CIM conform art 65 (1) Codul Muncii, prin decizia nr. 8/31.01.2011 aflata la dosar.
Potrivit dispozitiilor art 64 Codl muncii, salariatii concediati pt motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combaterea a somajului so pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege sau contractile collective de munca.
De asemenea potrivit dispozitiilor art 76 alin 1 din Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura comert pe anul 2010, inregistrat la Ministerul Muncii sub nr 42/01/11.02.2010, la incetarea contractului de munca din motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul va acorda acestuia o compensatie de cel putin 2 salarii, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Clauzele contractului colectiv de munca la nivel de ramura produc efecte pt totii salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura respective. In aceasata situatie instanta constata ca este neintemeiata critica paratei privind inaplicabilitatea acestui contract.
Pentru toate aceste considerente instanta constata ca in speta sunt incidente dispozitiile art 76 alin 1 Contraclul Colectiv de Munca la nivelul Ramurii Comert pe anul 2010 si in consecinta urmeaza sa oblige parata catre reclamant la plata unei compensatii in cuantum de un 2 salarii lunare, respective 1440 lei, suma actualizata la data platii efective.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite actiunea formulate de reclamanta Militaru Florentina cu domiciliul in…., in contradictoriu cu parata SC ........ SRL cu sediul in…. .
Obliga parata la 1440 lei catre reclamanta, actualizata la data platii efective.
Definitiva si executorie.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica azi, 10 mai 2011 la Tribunalul Olt.


MOTIVE DE RECURS
..............................................................................................................................................
Consideram Sentinta nr. 1140/2011 din data de 10 mai 2011 pronuntata de Tribunalul Olt – in dosarul 1678/104/2011 ca nelegala si netemeinica, fiind in contradictie cu art.236 alin.2 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.
.................................................................................................................................................
In sustinerea cauzei, subscrisa SC.......... SRL invoca art.236 alin.2 din Codul Muncii si anexeaza:

.................................................................................................................................................


Curtea de apel Craiova

Admite recursul, modifica in tot hotararea atacata.


Ce mai poate fi de facut?????
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Doar sa exercite o cale extraordinara de atac : contestatie in anulare sau revizuire ... art.317 - 328 C.proc.civ.

Acestea pot fi formulate numai pentru motivele sin in termenele expres prevazute de legea procedurala civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca mihialescu mioara mihialescu mioara Buna ziua! Solicit o lamurire cu privire la obligativitatea incheierii unui contract colectiv de munca pentru o firma cu mai mult de 21 de salariati. Firma are ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca miha180611 miha180611 Buna ziua, lucrez la o firma cu obiect de activitate colectarea deseurilor menajere am peste 21 salariati si nu stiu daca trebuie sa inchei contractul ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca 2012 cristinamuscau cristinamuscau buna ziua, am o nelamurire legata de ccm , si anume: vreau sa initiez incheierea unui contract colectiv de munca la nivel de unitate, avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)