avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... unde pot verifica apometrul daca a inregistrat corect?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

unde pot verifica apometrul daca a inregistrat corect?

buna seara,am apometre in apartament din anul 2006,in apartament au locuit copii care nu au citit aceste apometre ,platind la pausal in toti acesti ani. citind acm am cnstatat o diferenta foarte mare la apa rece de la apometrul din baie adica;1219 mc in 5 ani,doua persoane, la bucatarie consum normal 172mc,apa calda baie 295mc ,apa rece bucatarie 172.ceva nu este in regula ,prin comparatienu este normal1219.unde pot verifica apometrul/?multumid anticipt celor care imiva raspunde.:(
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:23, 24 Noiembrie 2011
Verificati la asociatia de proprietari cum este reglementata citirea contorilor cum se transmit datele la asociatie . Trebuie sa existe o hotarare in acest sens sau un contract cu fiecare consumator. Dupa ce va edificati asupra normei legale ce trebuia respectata de copii si de dvs. mai exact de proprietarul apartamentului o sa vedeti ca va clarificati problema.
Verificarea asutorizata a apometrelor se poate face numai de serviciul local de metrologie. Daca apometrele au mai fost sigilate si asa ar trebui sa fie se poate face verificsarea autorizata la metrologie dar va recomand sa cereti asociatiei de proprietari sa asiste la demontarea apometrelor inlocuirea lor cu altele verificate (de regula asociatiile au apometre de rezerva verificate pentru inlocuiri temporare). Asistand la desigilare/verificare/inlocuirea temporara/ si remontarea celor utilizate dupa verificare asociatia va lua la cunostinta despre diferentele de consum si functie de reglementarile asociatiei va rezolvati problema.
Regelementarile legale din cate stiu prevad ca pentru consumatorii care nu comunica consumul sa se aplice sistemul pausal de calcul si plata.
sa nu crwedeti ca problemele interne se rezolva prin apelarea la sprijin din afara asociatiei ci numai in cadrul asociatiei asa cum se hotaraste la Adunarea generala.
Mult succes
Avand in vedere vechimea apometrelor ,conform norme in vigoare contactati operator acreditat si agreat de autoritatea locala,in vederea verificarii metrologice
Indiferent daca verificati actualele aparate de contorizat consum individual apa sau montati unele noi,in vederea luarii in evidenta de catre asociatia de proprietari ,va revine obligatia sa prezentati acesteia fie dovada de verificare metrologica care atesta valabilitatea pentru urmatorii 5 ani,fie dovada de instalare cu certificatul de garantie pentru noile aparate
a fost demontat legal, si inlocuit acest apometru cu un altul cumparat ,asistati deasociatia de locatari ,diferenta este fff mare cu calculul facut de asociatie nu sunt de acord nu avem o asociatie transparenta ne tirguim ca in piata credca se lucreaza cu cifre exacte ,o contabilitate,nu"" platesti si dumneta trei sferturi din suma ""daca am cerut un desfasurator la ce sa platit la pausal asociatia?! este un ""cuib de viespi care de 20 de ani sunt aceiasi""[EDIT = restul mesajului nu avea legatura cu tema]
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Avand in vedere ca apometrul care arata un index asa mare este cel de apa rece din baie, poate exista si explicatia ca in aceasta perioada wc-ul a curs, poate si bateria de la chiuveta sau /si cea de la cada.
Daca nu au fost reparate, se inregistreaza mari pierderi de apa si sa nu va mirati, dar cantitatea, in acest caz, poate fi cea reala aratata de index.
Faptul ca cei ramasi in apartament au neglijat citirea si declararea apometrelor s-ar putea corela si cu neglijenta de a repara instalatia sanitara din baie.

Chiar daca l-ati verifica, aceasta operatiune nu spune decat ca apometrul ar fi defect, nu si cu cati metri cubi a aratat mai mult. Iar faptul ca au platit la pausal pana acum, sumele prevazute in liste (la pausal) nu mai pot fi regularizate.
Cel mai bine ar fi sa va montati un nou apometru si sa aveti grija ca instalatiile sanitare sa nu le lasati sa curga, pierzand apa.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Conform ANRSC repartitoarele de costuri se pot verifica in instalatie. Pentru un apometru este suficient daca umplem o galeata pana la semn si citim cat a inregistrat acel apometru la umplere.:D

Alte discuții în legătură

Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)
Apometru apa rece, probabil inlocuit/ defect dupa curatenia din baie, bun de plata diferenta de 200mc Alinush11 Alinush11 Buna seara! Am o problema cu asociatia si vreau un sfat. In luna aprilie ac, am facut curatenie in baie, schimbare gresie, faianta, etc, tevi si racorduri. ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)