avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... trebuie sa-mi semneze sefa instiintarea ca a luat la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

trebuie sa-mi semneze sefa instiintarea ca a luat la cunostinta de sarcina mea sau sunt suficiente adeverintele medicale fara instiintare

buna seara,am ramas insarcinata si am dus sefei mele adeverinta de la medicul de familie,analiza beta hcg care confirma sarcina si confirmarea de la ginecolog,medicul de familie nu mi-a spus ca trebuie sa-i duc si instiintatea completata de mine si semnata de sef precum ca a luat la cunostinta de sarcina mea(m-am informat ulterior pe internet ca trebuie) a luat actelele respective,nici macar nu le-a citit si le-a dat unei fete sa le trimita la contabila,este ok sau trebuie sa ma intorc sa-i dau si instiintarea s-o semneze?si daca da ce fac cu instiintarea o las la serviciu sau o pastrez eu?mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:46, 27 Noiembrie 2011
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.


2. - Asadar trebuie sa faceti o scrisoare catre angajator, prin care anuntati ca sunteti gravida, si anexati adeverinta medicala.
- Restul este problema angajatorului sa-si indeplineasca atributiile legale.
- Daca nu o face, sesizati ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Risc maternal mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, O salariata are o sarcina cu probleme si trebuie sa intre in risc maternal. Ce documente trebuie sa cuprinda dosarul ce trebuie intocmit de catre ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal ToaderTeodora ToaderTeodora Buna ziua, intrebarea mea este legata de conditiile in care se acorda concediul de risc maternal, eu am nascut pe 15. 09.2014 si am avut concediul ... (vezi toată discuția)