avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiunea de parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiunea de parti sociale

iata ce problema grava am
X si Y au cumparat de la Z(persoana fizica) o societate comerciala;au mers la notiariat si au achitat o suma de 10000USD pentru toate partile sociale pe care Z le detinea;Capitalul social a ramas acelasi, minim
Acum X si Y vor sa cedeze partile sociale altei persoane;Se poare sa faca in acest caz cesiunea la valoarea minima a unei parti sociale?
daca vand la acelasi pret
de 10000USD nu mai platesc impozit pe profit,nu?
daca nu s-a modificat valoarea unei parti socile, aceasta se tranzactioneaza la valoarea ei.
Preţul cesiunii se stabileşte liber de către cedent şi cesionar.

Valoarea unei părţi sociale este cea stabilită prin actul constitutiv. Preţul ei este cu totul altceva. Societatea poate fi una cu profit, avînd un patrimoniu peste capitalul social, contracte serioase în derulare, piaţă de desfacere, clientelă stabilă, renume, etc. sau poate fi una care abia îşi duce zilele, iar în acest din urmă caz preţul cesiunii va fi mult diminuat.

Liviu S.Bordaş
Pretul platit la notar e una, valoarea nominala a partii sociale e alta.

Trebuie avut in vedere faptul ca la notar "cumpararea societatii" de la Z s-a facut la valoarea nominala a partii sociale, trecuta in actul constitutiv, pretul platit fiind de 10.000 USD.

Prin urmare, sfatul meu e ca in continuare sa inregistrati cesiunea partilor sociale la valoarea lor nominala (exprimata in actul constitutiv) urmand ca pretul incasat pentru aceasta tranzactie sa fie unul stabilit de parti. Acest pret poate fi diferit.


va multumesc mult pentru lamuriri insa mai am o intrebare
daca viitorul cumparator plateste, sa spunem acelasi pret vanzatorilor X si Y, in suma de 10000USD? cum ramane cu
impozitul in aceasta situatie? ........este 0 dupa parerea mea neexistand nici un profit
Sincer asta era problema cea mai mare.........impozitele din tara aceasta#-o
inca o data multumiri
Art 66 Cod Fiscal.

(3) În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.
(4) Determinarea câştigului potrivit alin. (1)-(3) se efectuează la data încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi.


Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale si creante panteraroz26 panteraroz26 Buna ziua. As dori un model de Hotarare aga pentru Cesiune parti sociale si creante si un Act constitutiv actualizat. Mentionez ca SRL-ul are 3 asociati si ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale popapopa popapopa Buna ziua, Am urmatoarea speta: X cesioneaza catre Y partile sociale ale unei societati comerciale. Se procedeaza conform dispozitiilor legale, la Oficiul ... (vezi toată discuția)