avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale URGENT DESPRE CESIUNE PARTI SOCIALE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

URGENT DESPRE CESIUNE PARTI SOCIALE

Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o valoare mult mult mai mare. Eu daca inchei contract de cesiune parti sociale trebuia sa trec valoarea partilor sociale ale societatii care nu reflecta defapt cati bani o sa-i dau eu administratorului . Pentru a putea fi acoperit si pentru a se trece in act toti banii care ii dau acestuia pentru ca este vorba de mii de euro, care ar fi procedura ce trebuie urmata in vederea cesiunii tuturor partilor sociale la valoarea reala pe care eu o platesc.
As dori un raspuns cat mai urgent. MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 15:05, 10 Ianuarie 2015
Nu exista niciunde obligativitatea ca pretul de vinzare a partilor sociale sa fie egal cu valoarea lor nominala. In actul de cesiune se vor trece ambele valori. Cel care cumpara are insa obligativitatea sa achite impozit de 16% asupra diferentei dintre valoarea de tranzactionare si valoarea nominala, impozit pe care-l retine din suma pe care o plateste cedentului.

Art 67, alin 2.1
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;
In cuprinsul contractului de cesiune se inscrie pretul real la care se instraineaza partile sociale, respectiv "cesionarea a x parti sociale, cu o valoare nominala de y lei, valoare totala z lei, la un pret de a lei / parte sociala".
Vanzarea partilor sociale la un pret mai mare decat valoarea nominala genereaza venituri pentru care este obligatoriu plata impozitului aferent. De altfel, la inregistrarea cesiunii la Registrul Comertului va trebui sa depuneti si dovada ca persoana care a realizat venituri din cesiune a platit impozitul pe venitul realizat din aceasta tranzactie.
SI ATUNCI CE AS PUTEA SA FAC SA NU PLASESC IMPOZIT DAR CUMVA SA FIU SI ACOPERIT PENTRU SUMA DE BANI MARE CARE O PLATESC
Din intrebarea Dvs. nu se intelege care este scopul cumpararii partilor sociale la un pret mai mare decat valoarea lor nominala.
Probabil este o afacere buna, probabil sunt active in firma care merita acest efort financiar din partea Dvs.
Dar, in primul rand, daca veti continua activitatea in aceasta firma, pentru a nu avea surprize mai tarziu, va recomand sa cereti in primul rand, un control de fond de la Administratia financiara.

Daca cesiunea partilor sociale se face la o valoare nominala mai mare decat cea mentionata in actul constitutiv, atunci in contractul de cesiune se trece valoarea la care se realizeaza tranzactia, adica cea pe care Dvs. o platiti.
In acest caz, se calculeaza impozit asupra castigului rezultat.
Acest impozit va fi platit catre BS
Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la Registrul Comertului, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final. Castigul din instrainarea partilor sociale se stabileste ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare al acestora (art. 66 din Codul fiscal ).
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine, conform prevederilor art. 67, alin. (3), lit. b) dobanditorului de venit adica cedentului. Calculul si retinerea impozitului se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza prevederilor din contractul incheiat intre parti.
Calculul, reţinerea şi virarea impozitului se efectuează de persoana juridică la care persoana fizică asociată a deţinut părţile sociale.
VA MULTUMESC

Alte discuții în legătură

Majorare capital social + cesiune Loredana_84 Loredana_84 In cadrul unei societati comerciale s-a facut o majorare de capital social de la 500 lei la 85 000 lei din alte rezerve. Cesiunea de parti s-a facut in cadrul ... (vezi toată discuția)
Impozit venit 16% persona fizica-cesiune parti sociale johnnyto1979 johnnyto1979 Buna ziua Trebuie sa primesc in urma unei vanzari (a unei societati) o suma de bani intr-un cont persoana fizica. Firma care trebuie sa imi vireze bani in ... (vezi toată discuția)
Cesiune atiuni catre o persoana juridica mony mony O societate romana pe actiuni cesioneaza toate actiunile sale catre o firma germana, pretul fiind stabilit in Euro. Intrebare: 1. Impozitul de 16% pe care ... (vezi toată discuția)