avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Majorare capital social + cesiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Majorare capital social + cesiune

In cadrul unei societati comerciale s-a facut o majorare de capital social de la 500 lei la 85 000 lei din alte rezerve. Cesiunea de parti s-a facut in cadrul aceleasi hotarari aga, la valoarea nominala a partilor sociale, dupa majorarea de capital. Nu s-a platit niciun impozit, avand in vedere aspectele de mai sus (S-au cesionat 4335 parti sociale, cat detinea asociatul dupa majorare ).Cel care si-a vandut partile sociale intreaba daca trebuie sa plateasca vreun impozit pe tranzactia respectiva si daca trebuie sa declare aceste venituri undeva, avand in vedere ca este cetatean german.
La finante ni se spune ca daca cetateanul are certificat de rezident nu plateste impozit si se aplica prevederile din Germania, iar daca nu are acest act, se plateste 16% pe valoarea de 43 350 - cat capital social detinea la inceput. De asemenea ni s-a spus de catre aceeasi persoana ca la registrul comertului nici nu trebuiau sa ne accepte actele, pana nu s-a facut dovada platii impozitului. Eu nu mai inteleg nimic..... Din punctul meu de vedere nu trebuia platit niciun impozit, avand in vedere ca cesiunea s-a facut la valoare nominala...
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 11:33, 21 Noiembrie 2012
ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;
Dar nu s-a obtinut niciun profit de pe urma tranzactiei intrucat partile sociale s-au vandut la valoarea nominala, de ce sa se calculeze impozit??
Art.67 se refera la impozitarea castigului, daca nu s-a obtinut profit din tranzactie atunci nu se plateste impozit
Dar persoana fizica a incasat aprox 43 000 lei, bani obtinuti in urma vanzarii la valoare nominala a partilor sociale. Acestia nu trebuie declarati niciunde de catre persoana fizica? Aceasta suma constituie venit obtinut, dar nu profit...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Loredana_84, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Venitul de pe urma cesionarii partilor sociale impozabil? Villy1liv Villy1liv Villy1liv Villy1liv Buna ziua tuturor. Venitul realizat din cesionarea partilor sociale detinute intr-o societate (pretul este mult mai mare decat valoarea partilor sociale, ... (vezi toată discuția)
Cesiune atiuni catre o persoana juridica mony mony O societate romana pe actiuni cesioneaza toate actiunile sale catre o firma germana, pretul fiind stabilit in Euro. Intrebare: 1. Impozitul de 16% pe care ... (vezi toată discuția)