Da, conform legii, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, retragerea acesteia are ca efect inlaturarea raspunderii penale. Retragerea plangerii penale, trebuie sa aiba loc inainte de a se fi pronuntat in cauza o hotarare judecatoreasca definitiva, sa fie facuta prin vointa expresa a persoanei vatamate sau a reprezentantului ei legal, sa fie totala si neconditionata (sa vizeze atat latura penala, cat si latura civila a cauzei).Retragerea plangerii prealabile poate avea loc la cererea partii vatamate, care se adreseaza organelor judiciare. Cererea de retragere a plangerii prealabile va cuprinde date cu privire la solicitant, calitatea acestuia in dosarul penal, date cu privire la invinuit, mentiunea expresa ca isi retrage plangerea in temeiul legii, data depunerii si semnatura.
De asemenea, puteti uza si de o alta modalitate de stingere a conflictului penal, o alternativa la retragerea plangerii , anume impacarea partilor, cu mentiunea ca , in cazul in care plangerea a fost facuta impotriva fiecarui faptuitor, impacarea se poate face cu fiecare dintre ei si este, de asemenea , totala ,adica atat cu privire la latura penala cat si cu privire la latura civila, daca v-ati constituit parte civila.
Plangere penala
gabi40bv
Buna ziua,
Ce inseamna \\"plangere penala\\", ce presupune ea, care sunt pasii ce trebuie urmati pt a face un astfel de demers, in ce conditii poate fi depusa ... (vezi toată discuția)