avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala

Buna ziua,
Ce inseamna "plangere penala", ce presupune ea, care sunt pasii ce trebuie urmati pt a face un astfel de demers, in ce conditii poate fi depusa si care sunt consecintele ei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: vladu7zy , utilizator 20:16, 18 Noiembrie 2013
Conform art. 222 C.p.p., plângerea penala este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.
Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite pe cale administrativă organului competent.
Conform legii, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, retragerea acesteia are ca efect inlaturarea raspunderii penale. Retragerea plangerii penale, trebuie sa aiba loc inainte de a se fi pronuntat in cauza o hotarare judecatoreasca definitiva, sa fie facuta prin vointa expresa a persoanei vatamate sau a reprezentantului ei legal, sa fie totala si neconditionata (sa vizeze atat latura penala, cat si latura civila a cauzei). Pe plan procesual penal, retragerea plangerii prealabile constituie o cauza de impiedicare a punerii in miscare sau a executarii actiunii penale si se dispune incetarea urmaririi penale in cursul urmaririi penale si incetarea procesului penal in cursul judecatii. Retragerea plangerii prealabile poate avea loc la cererea partii vatamate, care se adreseaza organelor judiciare.
si in completare, nu la toate infractiunile se poate retrage plangerea...in textul repsectivei infractiuni trebuie sa fie precizat expres daca retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie urgent de ajutor cocoxxl cocoxxl Am un caz cu un prieten care a fost acuzat de viol.Persoana vatamata i-a cerut o suma de bani pentru a renunta la plangere,bani pe care acesta nu a fost ... (vezi toată discuția)
Renuntare plangere pey pey se poate renunta la plangere penala pt agresiune fizica si amenintare cu moarte in instanta la judecatorie (vezi toată discuția)
Pot fi constransi? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Stiu ca infractiunile de santaj si amenintare se probeaza cu martori.Daca atunci cand s-au intamplat acele lucruri,au existat martori,eu ii numesc,dar ei ... (vezi toată discuția)