avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instanta de tutela versus Autoritatea tutelara intr-o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instanta de tutela versus Autoritatea tutelara intr-o procedura succesorala in derulare

Buna ziua,

Puteti sa imi spuneti va rog daca noile reglementari din Codul civil se aplica si asupra unei proceduri succesorale aflata in derulare inainte de intrarea in vigoare a acestor reglementari? Concret - daca dosarul este deja inaintat la Autoritatea tutelara (avem certificat de mostenitor, cu toate actele pentru inventarul bunurilor, dar este necesar un act aditional pentru o masina) trebuie repetata intreaga procedura la Instanta de tutela sau mergem inainte de autoritatea tutelara pana la finalizarea procedurii?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Lee76 , utilizator 11:47, 28 Noiembrie 2011
daca finalizati dezbaterea succesiunii pe baza dispozitiei de curatela emisa de autoritatea tutelara iar ulterior doriti sa cereti un certificat de mostenitor suplimentar veti avea nevoie de o noua dispozitie pe care nu o veti mai putea obtine de la autoritatea tutelara ci de la instanta de tutela.
astfel cel mai facil ar fi sa reusiti sa obtineti dispozitia de curatela pentru toate bunurile care va intereseaza, chiar daca nu dezbateti acum succesiune pe toate.
cititi art. 229 din legea 71/2011 privind punerea in aplicare a noului cod civil.
Lee76 a scris:

Buna ziua,

Puteti sa imi spuneti va rog daca noile reglementari din Codul civil se aplica si asupra unei proceduri succesorale aflata in derulare inainte de intrarea in vigoare a acestor reglementari? Concret - daca dosarul este deja inaintat la Autoritatea tutelara (avem certificat de mostenitor, cu toate actele pentru inventarul bunurilor, dar este necesar un act aditional pentru o masina) trebuie repetata intreaga procedura la Instanta de tutela sau mergem inainte de autoritatea tutelara pana la finalizarea procedurii?
Va multumesc

Procesele civile aflate in dezbatere pe rolurile instantelor, inainte de intrarea in vigoare a NCC, se judeca dupa legea in vigoare de atunci. Chiar si in materia succesiunii... In ceea ce priveste reorganizarea judiciara cu privire la competenta materiei divortului si incredintarii minorilor, vazand reglementarea competentei materiei sus-amintite in NCC s-a prevazut distinct ca pe aceasta materie se infiinteaza instante de tutela. Pana la intrarea in vigoare a noului cod civil, publicat in iulie 2010, spetele de acest gen se judecaca conform dispozitiilor Codului de procedura civila in vigoare. Acea zisa "autoritate tutelara" nu are nicio legatura cu instanta de tutela, asa cum este reglementata in NCC. In situatia dvs. problema este supusa legii vechi!
cititi atent art. 229 din legea 71/2011 privind punerea in aplicare a noului cod civil.
Legea nr.71/2011: "art.229.- (4) Cererile in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a Codului civil raman sa fie solutionate de instantele judecatoresti sau, dupa caz, de autoritatile administrative competente potrivit legii in vigoare la data sesizarii lor."
Va multumesc pentru raspuns!
Am citit legea si articolul 229, dar punctul 4, care ma intereseaza direct, mi se pare confuz. Ce inseamna "dupa caz" si cine stabileste ca un dosar se incadreaza in aceasta categorie?!
Presupun ca autoritatile administrative competente - autoritatea tutelara - dar am nevoie de o confirmare avizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu se mai poate institui curatela de catre primarie? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu daca se mai poate institui curatela prin dispozitia primarului. Exista ceva zvonuri,dupa Noul Cod Civil ,cum ca s-ar institui ... (vezi toată discuția)
Protocol între judecãtorie ºi primãrie privind delegarea cãtre autoritatea tutelarã a competenþelor de instituire a curatelei ºi tutelei raileanuaureliacarmen raileanuaureliacarmen Am si eu o intrebare legata de noul Cod Civil. Vi se pare legal incheierea unui protocol intre judecatorie si autoritate tutelara, in sensul ca autoritatea ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case mostenite in care este si un minor liamovila liamovila am mostenit o locuinta dupa decesul sotului eu (mama) si cele doua fice ale mele una are 18 ani iar una are 10ani .Va rog sa mi spune ti daca se poate ,doresc ... (vezi toată discuția)