Daca in martie 2011 am primit o prima de fidelitate de la un angajator, aceasta suma fiind considerata venit salarial, din care mi s-au retinut si virat toate contributiile de asigurari sociale inclusiv somaj, dupa care am plecat cu art 55 lit b, am lucrat apoi 45 zile la o firma in perioada de proba apoi am fost trimis in somaj. Cum se calculeaza corect indemnizatia de somaj? mi s-a acordat mai intai o suma in care s-a tinut cont si de acea prima iar dupa 4 luni invocandu-se o greseala mi s-a recalculat cuantumul limitand suma din luna martie la 5 salarii medii brute pe tara. Am primit acasa instiintare ca mi s-a acordat necuvenit suma de 2258 lei pe perioada16.05-30.09.2011,mi s-a oprit toata suma ce mi se cuvenea in noiembrie pentru somaj, pentru a recupera din suma primita in plus, si de acum pana la sfarsitul perioadei de somaj voi primi o suma recalculata din care mi se va retine lunar ce au considerat ei ca mi-au dat in plus.Este corect ca la virarea contributiei sa mi se retina din tot venitul brut iar la calculul indemnizatiei se plafoneze suma la 5 salarii medii?Am termen de contestatie 30 de zile va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Ajutorul de somaj se calculeaza astfel: 75% din indicatorul economic de referinta, care la ora actuala e 500 RON + 3% din media salariului brut din ultimele 12 luni pentru cei cu o vechime de 1-3 ani/ 5% pentru cei cu o vechime de 4-10 ani/ 7% pentru cu cei cu o vechime de 11-20 ani/ 10% pentru cei cu o vechime de peste 20 de ani. Deci ajutorul de somaj are o componenta fixa si una variabila