Sara.CD a scris:
Buna,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele calcule. Data posibila a nasterii 7 martie 2012. Angajata cu contrate in regula la:
1. stat din anul 2000, actualmente cu brut fix- lunar de 1382 lei (stabilit incepand din ian 2011) ,
2. la privat (cate 2 ore zi) angajata din iulie 2011, cu brut fix-lunar 727 lei.
Ambele locuri de munca cu acte in regula.
Intrebarea mea este: A) cum se calculeaza si cat voi lua in pre si post natal, stiind sigur ca salariile mele urmatoare nu vor fi altele, raman aceleasi.
B) Unde trebuie anuntat ca am doua locuri de munca, pentru a aduna cele doua venituri? C) Privatul trebuie sa plateasca el concediul, si statul sa plateasca el, ambii in functie de venitul pe care l-am luat de la dansii? D) Din punct de vedere financiar, la ce data ar trebui sa intru in prenatal, pentru a fi in avantaj baneste? E) Cat va fi indemnizatia de crestere a copilului?
Scuze de timpul rapit, stiu ca este pretios, dar poate ma ajutati, stiu ca va trebui sa stati mai mult pentru a da acest raspuns.
Multumesc anticipat
A.
1
. Calculul indemnizatiei lunare brute de concediu de maternitate pt. locul de munca de baza.(pt. o luna cu 22 zile lucratoare),pt. concediul postnatal:
-Baza de calcul :1382x6=8292
-Media zilnica a bazei de calcul: 8292/127=65,29
unde 127 reprezinta nr. de zile lucratoare din perioada septembrie 2011,februarie2012
-Indemnizatia concediu maternitate brut martie2012 functia de baza : (65,29x22)x85%=1221lei
2. Calculul indemnizatei lunare brute de c. de maternitate pt. al doilea loc de munca,in aceleasi conditii ca mai sus;
-Baza calcul: 727x6=4362
-Media zilnica baza calcul: 4362/127=34,34
-Indemnizatia brut martie2012 al doilea loc de munca: (34,34 x22)x85%=642lei
TOTAL INDEMNIZATII BRUTE C. POSTNATAL MARTIE:642+1221=1863lei
Baza de calcul ramane aceeasi pt. toate lunile,ceea ce difera luna de luna este nr. de zile lucratoare din luna cu care se multiplica baza de calcul.
La concediul prenatal se calculeaza asemanator,la media zilnica ,in functie de luna in care ati intra in acest concediu,se calculeaza nr. de zile lucrate din ultimile 6 luni anterioare.
B.
Calculul indemnizatiei pt. concediu crestere copil:
Venit net mediu anual :{(1003+510)x12]/12=1513lei
Indemnizatia de ccc: 1513x75%=1135lei
Acum,nu stiu cum veti opta dvs.dar parerea mea este ca daca nu aveti probleme deosebite puteti sa mergeti la serviciu pana chiar la nastere,pt. ca financar va avantajeaza sa primiti salariu si nu indemnizatie de cm.Dupa nastere,obligatoriu trebuie sa faceti cele 42 zile concediu postnatal,dupa care intrati in concediul de crestere copil.
Cand veti face dosarul pt. a beneficia de indemnizate de crestere copil,va trebui sa prezentati adeverintele de venit net pe ultmile 12 luni de la ambii angajatori ,pt. a fi cumulate .La privat trebuia sa anuntati doar ca aveti inca un angajator ,unde ati stabilit fc. de baza,pt. a nu va acorda deducere de baza la impozit.