avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul si plata concediului prenatal si a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul si plata concediului prenatal si a concediului postnatal in conditiile a doua locuri de munca

Buna,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele calcule. Data posibila a nasterii 7 martie 2012. Angajata cu contrate in regula la:
1. stat din anul 2000, actualmente cu brut fix- lunar de 1382 lei (stabilit incepand din ian 2011) ,
2. la privat (cate 2 ore zi) angajata din iulie 2011, cu brut fix-lunar 727 lei.
Ambele locuri de munca cu acte in regula.
Intrebarea mea este: A) cum se calculeaza si cat voi lua in pre si post natal, stiind sigur ca salariile mele urmatoare nu vor fi altele, raman aceleasi.
B) Unde trebuie anuntat ca am doua locuri de munca, pentru a aduna cele doua venituri? C) Privatul trebuie sa plateasca el concediul, si statul sa plateasca el, ambii in functie de venitul pe care l-am luat de la dansii? D) Din punct de vedere financiar, la ce data ar trebui sa intru in prenatal, pentru a fi in avantaj baneste? E) Cat va fi indemnizatia de crestere a copilului?

Scuze de timpul rapit, stiu ca este pretios, dar poate ma ajutati, stiu ca va trebui sa stati mai mult pentru a da acest raspuns.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ioanaaureliaandrei , utilizator 17:48, 26 Octombrie 2016
1. Baza de calcul a indemnizaţiei pentru concediul de maternitate se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

2. - Pentru persoana care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc de fiecare angajator.
- În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la ceilalţi angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
- Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna
a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incep
and cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...

Multumesc pt raspunsuri, teoria o mai stiam si eu cat de cat, dar ce ma fac cu calculul?!? Ma poate ajuta cineva? De la stat cat iau si de la privat cat iau, in pre si post natal? Dar in ccc?
Poate are cineva un program de calcul in care introduce doar datele. Multumesc
1. Nu se pot face aceste calcule de la distanta, mai ales in cazul mai multor angajatori, deoarece sigur datele prezentate de dvs. nu sunt aceleasi cu cele din statele de plata din lunile respective, care se iau in calcul.
2. Daca aveti toate datele puteti face si dvs. calculele (rugati si pe contabilul fiecarui angajator sa va ajute), adunati veniturile brute sau nete pe 6 sau 12 luni si impartiti la 6 sau la 12.
Sara.CD a scris:

Buna,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele calcule. Data posibila a nasterii 7 martie 2012. Angajata cu contrate in regula la:
1. stat din anul 2000, actualmente cu brut fix- lunar de 1382 lei (stabilit incepand din ian 2011) ,
2. la privat (cate 2 ore zi) angajata din iulie 2011, cu brut fix-lunar 727 lei.
Ambele locuri de munca cu acte in regula.
Intrebarea mea este: A) cum se calculeaza si cat voi lua in pre si post natal, stiind sigur ca salariile mele urmatoare nu vor fi altele, raman aceleasi.
B) Unde trebuie anuntat ca am doua locuri de munca, pentru a aduna cele doua venituri? C) Privatul trebuie sa plateasca el concediul, si statul sa plateasca el, ambii in functie de venitul pe care l-am luat de la dansii? D) Din punct de vedere financiar, la ce data ar trebui sa intru in prenatal, pentru a fi in avantaj baneste? E) Cat va fi indemnizatia de crestere a copilului?

Scuze de timpul rapit, stiu ca este pretios, dar poate ma ajutati, stiu ca va trebui sa stati mai mult pentru a da acest raspuns.
Multumesc anticipat

A.
1. Calculul indemnizatiei lunare brute de concediu de maternitate pt. locul de munca de baza.(pt. o luna cu 22 zile lucratoare),pt. concediul postnatal:

-Baza de calcul :1382x6=8292
-Media zilnica a bazei de calcul: 8292/127=65,29
unde 127 reprezinta nr. de zile lucratoare din perioada septembrie 2011,februarie2012
-Indemnizatia concediu maternitate brut martie2012 functia de baza : (65,29x22)x85%=1221lei

2. Calculul indemnizatei lunare brute de c. de maternitate pt. al doilea loc de munca,in aceleasi conditii ca mai sus;

-Baza calcul: 727x6=4362
-Media zilnica baza calcul: 4362/127=34,34
-Indemnizatia brut martie2012 al doilea loc de munca: (34,34 x22)x85%=642lei

TOTAL INDEMNIZATII BRUTE C. POSTNATAL MARTIE:642+1221=1863lei
Baza de calcul ramane aceeasi pt. toate lunile,ceea ce difera luna de luna este nr. de zile lucratoare din luna cu care se multiplica baza de calcul.
La concediul prenatal se calculeaza asemanator,la media zilnica ,in functie de luna in care ati intra in acest concediu,se calculeaza nr. de zile lucrate din ultimile 6 luni anterioare.

B.
Calculul indemnizatiei pt. concediu crestere copil:

Venit net mediu anual :{(1003+510)x12]/12=1513lei
Indemnizatia de ccc: 1513x75%=1135lei

Acum,nu stiu cum veti opta dvs.dar parerea mea este ca daca nu aveti probleme deosebite puteti sa mergeti la serviciu pana chiar la nastere,pt. ca financar va avantajeaza sa primiti salariu si nu indemnizatie de cm.Dupa nastere,obligatoriu trebuie sa faceti cele 42 zile concediu postnatal,dupa care intrati in concediul de crestere copil.
Cand veti face dosarul pt. a beneficia de indemnizate de crestere copil,va trebui sa prezentati adeverintele de venit net pe ultmile 12 luni de la ambii angajatori ,pt. a fi cumulate .La privat trebuia sa anuntati doar ca aveti inca un angajator ,unde ati stabilit fc. de baza,pt. a nu va acorda deducere de baza la impozit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Buna ziua,
Va rog mult sa-mi spuneti daca in urmatoarea situatie am dreptate sau nu:
Pentru calculul concediului de maternitate am avut in decembrie urmatoarele sume:
-1-14 decembrie concediu de crestere copil pentru primul copil;
- 15 decembrie- o zi salariu de la firma 1
- 16-31 decembrie salariu firma 2

La calculul concediului de maternitate se iau in calcul toate cele 3 sume?
Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Calculul concediului prenatal, perioada suciugeorgeta suciugeorgeta am o salariata din 2009 care cu data de 01 .12 a intrat in prenatal. Cum ii voi calcula pentru luna decembrie medicalul si cate zile de concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal raluca8113 raluca8113 ce acte imi trebuie pentru a beneficia de concediu prenatal si de banii aferenti? de cand se considera ca se incepe concediul prenatal si cand se ... (vezi toată discuția)
Calculul pentru concediul de maternitate Hellenas Hellenas Buna ziua, As dori si eu o informatie cu privire la calculul pentru concediul de maternitate. Sunt angajata din aprilie, am ramas insarcinata, urmez sa ... (vezi toată discuția)