avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

buna ziua.am o intrebare cu privire la pensie.tatal meu a lucrat 20 ani si a murit la varsta de 50 ani acum 3 ani.mama mea a lucrat 15 ani si in prezent are 53 ani.ce posibilitate ar fi ca mama sa ia vreun ajutor de la stat(pensie) in aceste conditii.ea locuieate la tara si nu are nici un venit nici posibilitatea sa se angajeze.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 19:26, 25 Noiembrie 2011
Pensia de urmas se acorda in conformitate cu Legea 263/2010.Art.83 Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor,daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pt.obtinerea unei pensii.Art.85(1)Sotul supravietuitor are drept la pensie de urmas pe tot timpul vietii,la implinirea varstei standard de pensionare,daca durata casatoriei a fost mai mare de 15 ani.(2)In cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani,dar cel putin 10 ani,cuantumul pensiei se diminueaza cu 0,5% pt. fiecare luna,respectiv cu 6% pt.fiecare an de casatorie in minus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cata70 cata70 buna! in urma decesului sotului,sotia va beneficia de pensie de urmas?mentionez ca aceasta are in prezent pensie de handicap (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ContSters256457 ContSters256457 tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ? (vezi toată discuția)