avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema legata de presedintele unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema legata de presedintele unei asociatii de proprietari

Buna Ziua! Am apelat la acest forum fiindca avem urmatoarea problema: Reprezentam o asociatie de proprietari iar in cadrul Asociatiei noastre presedintele si-a dat demisia in ianuarie si a desemnat un vicepresedinte care a semnat dosarele timp de 3 luni de zile, cat avea dreptul sa semneze. Am reusit sa gasim un nou presedinte abia in luna iulie. Presedintele actual , nu vrea sa semneze dosarele din lunile mai si iunie. Ce solutii puteti sa-mi dati, bineinteles cu trimitere la lege?
As mai avea o intrebare: Un presedinte de Asociatie care nu a fost retribuit pe baza unui contract de munca sau a unei conventii civile, ci a fost ales de Adunarea Generala si a facut munca voluntara, trebuie sa-si dea demisia in scris? sau poate sa demisioneze numai verbal in cadrul Adunarii Generale?
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
Dongyi, utilizator
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 15:55, 25 Martie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Pai noul presedinte nu isi poate asuma responsabilitatea pentru niste documente facute cand el nu era presedinte.

Documentele din lunile mai-iunie vor fi semnate de membrii comitetului executiv.

Din punctul meu de vedere, demisia poate fi atat scrisa cat si verbala. Demisia verbala trebuie notata in procesul verbal al sedintei adunrii generale
ART. 81 Codul; muncii
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.

Art 32 din L nr 230/2007
Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat,conform hotararii adunarii generale a proprietarilor,la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli

Deci ,in conformitate cu cerinta Codului muncii de existenta unui CIM pentru a putea opera institutia demisiei,fata de prevederea art 32 din L nr 230/2007 care impune incheirea de contract de mandat,rezulta ca metoda demisiei ,in cazul presedintelor de asociatie de proprietari nu este operabila pentru ca presedintele trebuie sa detina contract de mandat
Pentru perioda cat aentitatea juridica nu a detinut reprezentant legal ,atributiile acestuia sunt preluate de catre membrii comitetului executiv
Retribuita ori nu, acea persoana a ocupat o functie. In consecinta, pentru "abandon", trebuie sa existe o demisie, fie, asa cum spunea dl. avocat, demisia verbala sa fi fost cuprinsa in procesul verbal al adunarii generale.
Daca dansul a preluat fraiele de la 1 iulie, la acea data erau afisate, posibil, listele lunii mai. In consecinta, dupa parerea mea, lista din luna iunie trebuie sa o semneze pe motiv ca a fost "conceputa" in timpul mandatului sau.
Da' ce-au actele alea, de nu vrea să le semneze? Conțin nereguli, a fost fraudată asociația? Nu sunt verificate de cenzori?

Demisia, așa cum văd eu lucrurile, din moment ce a fost declarată public în cadrul Adunării generale, trebuia consemnată ca atare. Fostul președinte ar fi trebuit, la acel moment, să constate că asociația nu are președinte și să propună alegerea unui alt președinte. Delegarea atribuțiilor către un vicepreședinte se face numai în cazul în care președintele se află în imposibilitate de a-și exercita funcția - este bolnav, pleacă pe mare (cum a fost cazul nostru), se mută sau mai rău...

Dacă s-a convocat o Adunare generală, la sfârșitul celor 3 luni de interimat, și nu s-a reușit alegerea unui președinte, corect ar fi fost să se prelungească mandatul vice-lui. Dar și dacă nu s-a întâmplat așa, tot nu văd nicio problemă, se poate considera că s-a prelungit sine die, atât timp cât nu s-a reușit desemnarea unui președinte.

Toată situația mi se pare un moft... să semneze vicele - să le verifice și el, dacă constată nereguli să le semnaleze cenzorilor iar dacă nu, să semneze!

Alte discuții în legătură

Alegere in functie marin53 marin53 Poate fi aleasa in comitetul executiv sau comisia de cenzori o persoana care nu a participat la adunarea generala de alegeri? (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari bureac62 bureac62 Va rog sa ma lamuriti pentru ca practica nu este peste tot la fel ?Cind au loc alegeri la asociatie pentru un nou presedinte,acesta trebuie ales dintre membri ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat timpuriu timpuriu contractul de mandat incheiat intre asociatia de propietari si presedintele ales in adunarea generala , este necesar numai in cazul cand presedintele este ... (vezi toată discuția)