avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,
As dori o informatie, sper ca am nimerit unde trebuie.
Am o matusa, sora a mamei mele, care nu a avut copii si se intereseaza de situatia ei, plecand de la urmatoarele elemente>
A fost casatorita timp de 30 de ani cu un barbat care a murit in urma cu 8 ani si care mai are un copil dintr-o casatorie anterioara.
Desi apartamentul in care locuiesc si cavoul pe care l-au si unde este inmormantat unchiul, sunt achizitionate in timpul casatoriei, cu contributie egala, actele pe cele doua sunt facute numai pe numele unchiului.
Matusa mea se afla intr-o situatie mai speciala si ar dori sa lase testament la nepoti si ar interesa-o, ce drepturi are la momentul de fata, neavand acte pe numele ei si ce drepturi are copilul sotului din casatoria anterioara.
Multumim anticipat,
Daniela Ciocoiu
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 15:48, 26 Noiembrie 2011
Chiar daca nu e trecuta in acte, bunurile de care pomeniti sunt comune cu unchiul, are deja o cota prezumata de 50 %, din jumatatea ce i-a apartinut unchiului, matusa dvs mosteneste 1/4, iar copilul din prima casatorie al unchiului, restul de 3/4. Trebuie sa dezbata succesiunea dupa decedat, copilul trebuie sa faca dovada ca a acceptat in timp succesiunea. Dupa dezbaterea succesiunii, matusa poate sa faca cu partea dansei ce doreste
Trebuie sa merga la notarul ultimului domiciliu si sa dezbata succesiunea dupa unchiul dvs.
Apoi va intocmi testamentul care poate fi si olograf, scris in intregime ,data si semnat de mana testatorului.Se poate si doar cu testament, unde va mentiona ca lasa toata averea sa nepotilor, asta in caz ca nu are timp sau bani pentru dezbaterea succesiunii dupa sotul decedat acum 8 ani.Acceptarea tacita e simplu de demonstrat intrucat a locuit in acel apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre dreptul la succesiune si testament gregh gregh Buna ziua. Inainte de a va pune intrebari sa va prezint situatia: Sint unicul nepot \"natural\" (eu nemaiavind frati) al unei matusi - care este sora mamei ... (vezi toată discuția)
Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)