Buna ziua,
Daca o societate intra in insolventa si are debite din clienti neincasati din 2006 iar societatile figureaza la ORC ca :radiate, licidate, susupendate, ce fac cu soldul din 411.Mai am cazuri cand societatile figureaza in functiune dar nu am putut recupera banii.
In baza OMFP 3055/2009 pct.56 alin3 evaluarea la inventar a creantelor si datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata.
Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si val contabila a creantelor se inreg in ctb pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
Folosim contul 41180 Clienti incerti sau in litigiu.
Trebuia la momentul inventarierii sa va inregistrati provizioane.
avem art.22 alin.1 lit c CF -sunt deductibile provizioanele constituite in lim unui procent de
20% incepind cu 01.ian 2004
25% incepind cu 01.ian 2005
30% incepind cu 01.ian 2006
din val creantelor asupra clientilor , inreg de contribuabil care indeplin cumulativ urm conditii:
1.sunt inreg dupa 01.01.2004
2.neincasate intr-o per ce depaseste 270 zile de la data scadentei
3.nu sunt garantate de alta pers
4.sunt datorate de o pres ce nu e afiliata contribuabilului
5.au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului
Iar la alin1 lit j.art 22 , sunt deductibile ajustarile constituite in lim unui procent de 100% din val creantelor asupra clientilor care indeplin urm conditii:
1.sunt inreg dupa 01.01.2007
2.creanta este det la o pers juridica asupra creia a fost declarata procedura de deschidere a falimentului pe baza hot judecatoresti prin care se atesta ac sit.
3.nu sunt garantate de o alta pers
4.sunt datoarate de pers neafiliata
5.au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului
4118=4111
6814=491
daca nu ati facut provizioane si clientii sunt:radiate, lichidate-puteti sa faceti o solicitare la ORC din judetul unde este ingreg. societatea -copie dupa Hot jud ramasa definitiva prin care a fost-radiata,
Le scoateti din evidenta 654=411-daca nu aveti provizioane ,firma a fost radiata si detineti o copie dupa Hot Jud prin care se atesta acest lucru.
In baza art.21.alin2.lit.n sunt deductibile la det profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate in urm cazuri:
1.procedura de faliment a debitorilor fost inchisa conf H J
2.debitorul a decedat si creanta nu poate fi recup de la mostenitori
3.debitorul este dizolvat, in cazul SRL cu asociat unic, sau lichidat fara succesor
4.debitorul inreg dificultati majore care ii afecteaza intreg patrimoniul
In alte situatii aceste cheltuieli nu sunt deductibile , ci doar pentru partea acoperita de provizion. conf art.22
Daca doriti sa scoateti din evidenta clienti care nu au fost radiati trebuie sa le aduceti la cunostiinta acest lucru.
Mai aveti si posibiliatatea pentru clientii care au fost radiati sa faceti ajustatrea de tva conf art.138 lit.d din C F
La scoaterea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau plata au fost prescrise trebuie sa demonstarti ca ati intreprins toate demersurile legale pentru decontarea acestora.
Va puteti lista pagina unde apare.Dar ar fi bine sa o solicitati de la ORC reprezinta un document justificativ in baza caruia sa efectuati inregistrarea de scoatere din evidenta a acestor creante, cheltuielile cu ORC nu sunt foarte mari- Faceti o cerere prin care solicitati copie certificata dupa hot. Jud. in baza careia a fost radiata respectiva societate - o atasati notei contabile si astfel cheltuiala capata caracter deductibil .Poate ca doriti sa faceti si ajustarea TVA in baza art.138 lit. d este nevoie de acea hot. Jud. copie certificata de ORC pentru ca va trebui sa o mentionati in factura fiscala prin care scoateti din evidenta acea creanta si va ajustati si tva neincasat de la clientul radiat.
mai am o nelamurire, daca pentru o creanta societatea respectiva a fost data in judecata dar am pierdut , la ANAF societatea figureaza radiata mai pot sa scad creanta , cum sa fac ,factura de stornare sau sa trec direct pe chelt 654(dat este din 03.2007).Mai am si alte cazuri la o alta societate unde firmele de la care trb sa recuperez creanta figureaza la ANAF radiate cum sa fac?Nu au fost constituite creante.
Societatea a facut toate demersurile pentru asi incasa creanta,in art.21 alin.2 lit.n din CF se specifica faptul ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate,in urmatoarele cazuri:-procedura de faliment a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti -,prin urmare daca societatea a pierdut -se facea mentiunea aceasta in textul de lege, dar nu a fost facuta.
Daca firma este radiata si intrati in posesia hot jud (o solicitati la O Reg Com)faceti conform sumelor ramase neincasate de la firma radiata inregistrarea 654=411
Vorbeam despre emiterea unei facturi de stornare care are la baza acea hot judecatoresca in situatia cind luati decizia de a ajusta si tva aferent facturilor neincasate in conf cu art 138 lit.d.
Inregistrarile contabile in acest caz vor fi:
654=411 baza fara tva
411=4427 cu tva aferent in rosu(cu minus)
Sunteti obligati sa emiteti factura fiscala in care baza trebuie sa fie in concordanta cu facturile fiscale care au fost emise in anii anteriori iar tva va fi acel tva cu cota din acea perioada si nu alta.
Aceasta factura va figura in Jurnalul de vanzari cu semnul munus , iar in decontul de tva D300 baza se va inscrie in rd 15 de regularizari de taxa precum si acel tva.
Nu inteleg expresia nu au fost constuite creante!!-Poate ca doreati sa mentionati ca nu ati facut demersuri in vederea recuperarii acelor sume .Sumele neincasate figureaza in soldul contului 411-aferent firmei respective-Da ,am inteles corect?!!