avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Prescriere facturi din anul 2008
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Prescriere facturi din anul 2008

am facturi emise in 2008, neincasate. se prescriu? ce se intampla cu cheltuiala?dar cu tva?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Catigaspar10 , utilizator 12:17, 12 Aprilie 2013
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
Din ce motive nu s-au incasat, ce masuri ati luat in privinta incasarii clientilor, ati evidentiat clientii neincasati in contul 4118, ati constituit provizioane, care este situatia actuala a clientilor.... in functie de aceste situatii se pot inreg. pe pierderi din creante si debitori diversi (ct. 654) deductibile sau nu.Sau se poate sau nu ajusta baza de impozitare a TVA-ului aferent facturilor neincasate.
Nu s-au incasat din lipsa disponibilitati. Nu am luat nicio masura (cererea insolventei), intrucat are aceeasi asociati si nu stiu ce implica o eventuala insolventa. Porvizioane nu am constituit deoarece nu pot fi deductibile...In lumina acestor fapte, ma intereseaza daca exista o cale legala de deducere a TVA facturat, fara sa bagam in insolventa firma respectiva.multumesc
ART. 138 Ajustarea bazei de impozitare
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

ART. 21 Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare. Norme metodologice
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
n) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul.
Norme metodologice:
ART. 21 n)
32^1. Dificultăţile financiare majore care afectează întregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezultă din situaţii excepţionale determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
o) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate, pentru partea neacoperită de provizion, potrivit art. 22, precum şi pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate, în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. n). În această situaţie, contribuabilii care scot din evidenţă clienţii neîncasaţi sunt obligaţi să comunice în scris acestora scoaterea din evidenţă a creanţelor respective, în vederea recalculării profitului impozabil la persoana debitoare, după caz;

Deci, daca nu ati facut nimic pentru recuperarea acelor sume nu se poate ajusta baza de impozitare a tva iar cheltuiala este nedeductibila. De ce nu ati dat in judecata societatea respeciva ? De ce nu ati cerut deschiderea procedurii de insolventa in conditiile legi?
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2013
radumuresan, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Nu am dat in judecata societatea respectiva, intrucat are aceeasi asociati cu societatea creditoare si nu stiu exact ce implica asta. va trebui sa consult o frima care se ocupa de insolventa, cred.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere pierderi Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua, Va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie care este procedura de stingere a u nei datorii , deoarece am doua probleme : 1. Am doua firme catre ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)