avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera

Buna seara,

Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. vechi.+penalitati inca atata. Cum pot sa mi-l scot din contabilitate? mai pot obtine restituirea impozit si tva pt. acest client?

Si mai am un client, care a fost in insolventa, s-a terminat proc. ins., insa cererea mea de inscriere la masa credala a fost respinsa ca tardiva. Sentinta de inchidere a proc. insolv. luata de pe BPI, imi foloseste la ceva? pot sa-l scot din contabilitate si sa-mi recuperez tva-ul?

Multumesc foarte mult pr. raspnsuri!!!!!!
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 20:31, 23 Octombrie 2010
In primul rand o intrebare : v-ati constituit provizioane pt risc de neincasare a clientilor incerti?
Daca da, va incadrati la art. 22 al.1 lit. c din Codul fiscal - asta in legatura cu deductibilitatea cheltuielii scoaterii din evidenta a clientilor incerti-:
... c) provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;
Punere în aplicare:
Norme metodologice:
53. Creanţele asupra clienţilor reprezintă sumele datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri etc. vândute, lucrări executate şi servicii prestate, pe bază de facturi, înregistrate după 1 ianuarie 2004 şi neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei.
Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectuează prin trecerea acestora pe venituri în cazul încasării creanţei, proporţional cu valoarea încasată sau înregistrarea acesteia pe cheltuieli.
În cazul creanţelor în valută, provizionul este deductibil la nivelul valorii influenţate cu diferenţele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluării acestora. Valoarea provizioanelor pentru creanţele asupra clienţilor este luată în considerare la determinarea profitului impozabil în trimestrul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 22 din Codul fiscal şi nu poate depăşi valoarea acestora, înregistrată în contabilitate în anul fiscal curent sau în anii anteriori. Procentele prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, aplicate asupra creanţelor înregistrate începând cu anii fiscali 2004, 2005 şi, respectiv, 2006, nu se recalculează.
Cheltuielile reprezentând pierderile din creanţele incerte sau în litigiu neîncasate, înregistrate cu ocazia scoaterii din evidenţă a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperită de provizionul constituit potrivit art. 22 din Codul fiscal.

Iar in legatura cu ajustarea bazei de impozitare a TVA va incadrati la art. 138 lit.d daca hotararea judecatoreasca e definitiva si irevocabila:

Art. 138. - Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă.
Norme metodologice pct.20
....
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului
Daca nu indepliniti conditiile prevazute mai sus nu puteti deduce nici cheltuiala cu scoaterea din evidenta e clientului incert-neincasat si, probabil, nici ajusta baza de impozitare (deoarece de obicei cei de la finante aplica regula ca taxa urmeaza regula bazei de impozitare- adica daca baza nu e deductibila ca si cheltuiala nici TVA aferenta nu este)
Vedeti si art. 21 al.4 lit.o :
o) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate, pentru partea neacoperită de provizion, potrivit art. 22, precum şi pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate, în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. n). În această situaţie, contribuabilii care scot din evidenţă clienţii neîncasaţi sunt obligaţi să comunice în scris acestora scoaterea din evidenţă a creanţelor respective, în vederea recalculării profitului impozabil la persoana debitoare, după caz.
Sper ca va ajuta informatiile...:)
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
Andreea Voicila, Contabil
am inteles, dar intrebarea 2?
daca nu m-am inscris la masa credala, ma ajuta sentinta de inchidere a proc. ins.?

multumesc!!!
Raspunsul e acelasi, sentinta e bine ca o aveti, dar din nou va intreb aveti constituite provizioane mai ales ca aici stiati ca e un client incert? Daca nu va sfatuiesc sa nu va ajustati baza de impozitare, deoarece exista riscuri din punct de vedere fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)
Se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti? ioanaep ioanaep se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti daca clientul nostru a intrat in faliment in urma cu 2 ani? dar daca creantele sunt mai vechi de ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)