avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale deducere pierderi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

deducere pierderi

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie care este procedura de stingere a u nei datorii , deoarece am doua probleme :
1. Am doua firme catre care eu am de plata o anumita suma de bani dar cand i-am cautat pentru plata, am aflat ca societatile respective sau lichidat, eu ramanand in contabilitate acum cu aceasta suma datoare.
2.Am o alta firma care conform contractului semnat, nu mi-a mai achitat ultima transa din contract, si, cautand-o , aceasta la fe,l nu mai exista.
Tinand cont ca am platit TVA si impozit pe profit, acum ce fac?
va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Dima Mihaela , utilizator 17:39, 16 Martie 2010
1. Impozitul pe profit
Creantele neincasate pot fi trecute pe cheltuieli care pot fi si deductibile in anumite situatii. De asemenea, pentru creantele neincasate putem constitui provizioane deductibile in anumite limite prevazute de Codul fiscal.

Cheltuieli deductibile
Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:

● procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
● debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
● debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
● debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.


Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.

Constituirea de provizioane
Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, avem dreptul la deducerea provizioanelor constituite in limita unui procent de 30% din valoarea creantelor asupra clientilor daca pentru creantele respective sunt indeplinite urmatoarele conditii:

● sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
● sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
● nu sunt garantate de alta persoana;
● sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
● au fost incluse in veniturile impozabile.

Pentru creantele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007 putem constitui provizioane in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

● creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
● nu sunt garantate de alta persoana;
● sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
● au fost incluse in veniturile impozabile.

Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.

Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizion.

In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora.

Cheltuieli nedeductibile
Nu sunt deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate (desigur, in orice alte cazuri decat cele in care sunt deductibile, astfel cum am precizat mai sus). In aceasta situatie, atunci cand scoatem din evidenta clientii neincasati suntem obligati sa comunicam in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare.

2. Taxa pe valoarea adaugata
Putem reduce baza de impozitare a tva numai in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii insolventei, prin hotarare ramasa definitiva si irevocabila.

In nicio alta situaie nu este permisa ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru creantele neincasate.

Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (1), (2) lit. n) si (4) lit. o), art. 22 alin. (1) lit. c) si j) si art. 138 lit. d) din Codul fiscal Pct. 321 si 53 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal .( Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 25 decembrie/2008)
Cu multa stima , va multumesc pentru raspunsul complex. Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau dar pun aceste intrebari pentru ca, desi am platit mereu atat cat mi s-a cerut, niciodata contabilii angajati nu stiu sa-mi raspunda la intrebari sau sunt mereu prea ocupati si grabiti. Tinand cont ca sunt banii mei, cred ca am tot dreptul sa cunosc cat mai multe despre actele normative in vigoare si aplicatiile acestora, si, desi prea putin, sa fac in asa fel incat sa mai reduc din cheltuieli.
Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera alinapopescu_1972 alinapopescu_1972 Buna seara, Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. ... (vezi toată discuția)
Prescriere facturi din anul 2008 Catigaspar10 Catigaspar10 am facturi emise in 2008, neincasate. se prescriu? ce se intampla cu cheltuiala?dar cu tva? multumesc (vezi toată discuția)