avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediului medical de la doi angajatori
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediului medical de la doi angajatori

Buna ziua,

am urmatoarea problema, urmeaza sa-mi iau concediu prenatal, si am contract pe 2 societati. Doamna de la salarizare imi spune canu crede ca ma poate plati pentru amandoua societatile, ci doar pe una, nestiimd sa-mi spuna un temei legal. Mentionez ca mi-au fost retinute contributiile pentru ambele contracte de munca.
Cum sa procedez? si care este temeiul legal in bazaaruia imi poate plati concediul medical pentru ambele firme?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:17, 28 Noiembrie 2011
ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 17 noiembrie 2005- privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
Art. 33
Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1
alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se
platesc, dupa caz, de fiecare angajator.
Va multumesc pt promptitudinea cu care mi-ati raspuns
Completez su cu prevederi din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un concediu medical - lucrez la doua companii costinpc costinpc Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Lucrez la doua companii, la una program full-time(8 ore), iar la cealalta part-time (2 ore). Anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Concediu medical copil bolnav vivyly vivyly Buna ziua! Sunt mama unui copil de 3 ani care a facut o infectie respiratorie si am decis sa intru in concediu medical o saptamana am solicitat o adev la ... (vezi toată discuția)
Am 2 contracte de munca ionelapetria ionelapetria am 2 contracte unul de un sal 840 si al 2-lea de220 doresc sa stiu daca primesc de la ambele firme concediul prenatal , am dus actele doar la prima firma si ... (vezi toată discuția)