La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se refera la cei care au calorifere pe scara blocului, sau alte parti comune,nu la tevile care trec prin apartamente,care n-au nimic in comun cu incalzirea scarii.Va rog lamuriti-ma si pe mine ,ca discutiile din forum se refera doar la tevi izolate sau neizolate
Multumesc.
In condominiile in care caldura este contorizata cu repartitoare, din factura de caldura se extrage un procent X pentru caldura in spatiile comune (calorifere pe holuri, uscatorii) si subsol si un alt procent Y pentru tevile verticale.
Acestea doua X + Y rezulta in urma inventarierii sistemului de incalzire in condominiu, pe fiecare scara separat, asa cum vine si factura (pentru fiecare scara separat).
Din acestea doua X poate lipsi daca la aceasta inventariere s-a constatat ca spatiile comune nu sunt incalzite nicicum sau...poate fi in procent foarte mic. Nu va pot spune cat de mic pentru ca asta depinde de ceea ce se gaseste cu ocazia inventarierii.
Aceasta suma X + Y se imparte tuturor apartamentelor, indiferent ca au sau nu CT, indiferent ca sunt contorizate sau nu, in functie de cota-parte indiviza.
@carmen bodea
Consumul comun se refera la instalatiile de incalzire din spatiile comune: casa scarii, holuri, culoare, subsol, spalatorii, uscatorii, caldura de care beneficiaza toti proprietarii indiferent ca au sau nu CT.,
Consumul individual este format din caldura data de corpurile de incalzire pe care sunt montate repartitoare ( nu-i priveste pe cei cu CT), dar si din caldura data de coloanele de distributie ce traverseaza apartamentele care cedeaza continuu caldura, indiferent ca ai sau nu CT.
Acoperirea sau mascarea cu material rigips, carton, caramizi, boltari, nu este considerata izolare termica, trebuie folosite materiale cu conductivitate termica cat mai redusa.
Cantitatea de gaze consumate pentru CT este influentata de aportul de caldura adus de coloanele de distributie care trec prin apartament.
Personal nu inteleg cum se poate calcula consumul partilor comune ca fiind un procent din consumul blocului. Cum fiecare propietar isi deschide sau inchide caloriferele dupa nevoi rezulta un consum total variabil. Partile comune nefiind dotate cu robinete termostatice consuma la fel, indiferent de consumul blocului.
Cand a fost dat Ordinul 343 ANRSC-ul a postat pe site-ul lor un material care arata clar acest lucru: consumul partilor comune fiind constant (se subintelege pentru o anumita luna).
Corect este calcului in pausal dupa SET. Daca partile comune au un repartitor propriu, montat la subsol pe coloana atunci se face calculul dupa indicatia acestui repartitor.