avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Buna ziua, am rugamintea de a ma informa in legatura cu dreptul la mostenire atunci cand sotul a decedat si nu exista copii. Au dreptul asupra casei si asupra bunurilor si fratii decedatului sau totul detine sotia ramasa in viata. Se poate da in intretinere unei terte persoane si acestora sa revina totul? In cazul in care fratii decedatului mostenesc vor fi informati sau daca nu-si revendica dreptul ramane totul sotiei.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: dana13 , utilizator 12:52, 29 Noiembrie 2011
Daca data decesului sotului este dupa 1 octombrie 2011, se aplica Noul Cod civil.
Sunt mostenitori: sotia si fratii celui decedat si atunci
-sotia mosteneste jumatate din avere + mobilierul si obiectele de uz casnic din locuita comuna a sotilor + dreptul de a locui in casa (in care a locuit pana la deschiderea mostenirii) pana la partaj, dar nu mai devreme de un an de la deschiderea mostenirii;
-fratii mostenesc jumatate din avere.
Fratii vor fi chemati la notar si ei trebuie sa-si exprime vointa de a mosteni in termen de 1 an de la data deschiderii mostenirii. Daca ei nu fac acest lucru, dupa 1 an de la data deschiderii mostenirii, averea va ramane dvs in intregime (prin incheierea unui act de catre notar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Moștenirea după decesul sotului ioanamirela1971@gmail.com ioanamirela1971@gmail.com Ce cota parte îmi revine după decesul soțului ,la un apartament achiziționat de sot înainte de casatorie,si la alte mosteniri dobandite de el dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)