avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... evaziune fiscala?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

evaziune fiscala?

O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, drept plata.
Poate constitui aceasta un element al infractiunii de evaziune fiscala?? :bow:
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 13:17, 29 Noiembrie 2011
Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale :

Art. 9
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangerea penala - organul de urmarire penala competent cyan cyan In cazul in care se descopera faptul ca prin intermediul unor facturi falsificate se platesc echipamente care nu intra in societate unde se depune plangerea ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea venitului Flavius07 Flavius07 Pe langa amenda de 500-1.000 lei ( Art. 219 (2) d. ) pentru nedeclararea venitului obtinut in 2012 din activitati independente (declaratia 201), ce alte ... (vezi toată discuția)
Fals in acte Daniel35 Daniel35 Buna ziua. As vrea sa va rog,pe cei ce-mi pot raspunde,in ce categorie este incadrata urmatoarea infractiune.In perioada 2005-2006 soacra mea a complectat si ... (vezi toată discuția)