avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariatii delegati - la dispozitia angajatorului pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariatii delegati - la dispozitia angajatorului pe durata transportului??

Buna ziua!

Salariatii unei societati comerciale au fost trimisi in delegatie in strainatate pentru cateva zile. Avand in vedere ca drumul de intoarcere a fost parcurs sambata, ei solicita acum ca angajatorul sa le ponteze aceasta zi si sa le acorde drepturile corespunzatoare muncii pe durata repausului saptamanal.
Ce solutie legala vedeti la aceasta problema?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: marcela.merdariu , utilizator 13:31, 7 Octombrie 2008
Durata transportului face parte din timpul de lucru, deoarece s-au deplasat in interesul serviciului, deci trebuie platit acest timp, conform CCM la nivel de unitate sau, in lipsa acestuia, in Regulamentul intern.
Avand in vedere faptul ca pana la intoarcerea in tara respectivii angajati sunt in delegatie, atunci este normal ca ziua de sambata sa fie pontata si platita
Multumesc pentru raspunsuri!
Am totusi o nelamurire: conform prevederilor Codului Muncii, persoanele delegate beneficiaza, pe langa drepturile salariale, de decontarea cheltuielilor de transport si cazare si de plata unei indemnizatii de delegare. In cazul meu, pana vineri inclusiv, salariatii delegati si-au desfasurat activitatea in program normal, de 8 ore, primindu-si salariul corespunzator, alaturi de celelalte drepturi amintite. In ziua de sambata nu au muncit dar, deplasandu-se in interes de serviciu, au primit intr-adevar indemnizatia de delegare si le-au fost decontate cheltuielile.

Dumneavoastra sustineti ca perioada delegarii se considera in intregime ca facand parte din programul de lucru. Asta insemna ca se considera ca lucrate (8 ore?) inclusiv zilele de sfasit de saptamana, chiar daca practic salariatii nu au desfasurat nicio activitate in acest interval? Facand o analogie, ce se intampla cu orele de din afara programului de 8 ore (in timpul saptamanii), pe care ei si le petrec in strainatate, fara sa desfasoare activitate, ar trebui sa fie considerate ore suplimentare, doar pentru ca deplasarea e in interes de serviciu? Nu e suficienta indemnizatia de delegare?
Intrebarea initiala era punctuala si vi s-a raspuns. Nu ati pomenit nmic de delegare si de drepturile platite.
Salariatii nu s-au deplasat ei de buna voie ci din dispozitia angajatorului. Ganditi-va ca in sambata aceea salariatul trebuia sa fie liber, acasa langa ai sai, dar el a fost delegat sa rezolve probleme de serviciu
Cum ati reglementat aceasta situatie prin Contractul colectiv de munca la nivel de unitate, contract care este legea partilor?
Nu consider ca trebuie ca sambata sa fie pontata si platita atata timp cat pentru ziua respectiva primeste indemnizatie de delegare, adica este platita................. dar nu ca timp de lucru. Dupa logica solicitantilor ar trebui ca salariatii sa primeasca salariu si pentru durata deplasarii zilnice la locul de munca ca doar o fac in interes de serviciu nu se plimba ............

Alte discuții în legătură

Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)
Diurna cristyna_i cristyna_i Buna ziua, Am o lucrare in afara localitatii unde firma isi are sediul social, la circa 80 km. Firma nu are alt punct de lucru, este inregistrata cu lucrari la ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)