avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Mama in Italia
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Mama in Italia

Va rog daca poate cineva sa -mi dea ceva detalii si sfaturi in urmatoarea problema:
- o mama tanara naste in Italia. Are buletin de identitate italian, are permis de munca, dar nu a lucrat constant in acelasi loc de munca, din varii motive. Nu stie daca a platit ceva la asigurarile sociale, asa cum este retinut la noi pe stat de plat.
Cat timp a stat in spital si pe toata perioada de sarcina, nu a platit controalele, si nici spitalizarea. Are dreptul la alocatie ptr. copil in statul Italian de la italieni? Daca da, care este procedura, unde trebuie sa mearga, ce formalitati trebuiesc indeplinite.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:40, 6 Octombrie 2008
Copii cetatenilor romani care lucreaza in strainatate primesc alocatia de stat din tara unde parintii lor au contract de munca, chiar daca micutii se afla in Romania, in grija bunicilor sau a altor rude. Statul competent pentru plata alocatiei este statul de angajare al parintilor si nivelul acesteia e cel din statul respectiv. Spre exemplu, in Italia echivalentul alocatiei de stat din Romania e de 124 de euro.
Pentru a beneficia de aceasta alocatie, cetatenii romani pot prezenta la reprezentanta Institutului National de Protectie Sociala (INPS- Istituto Nazionale di Previdenza Sociale) competenta teritorial formularul european E 401 sau E 411, dupa caz, ori direct la angajator, formularele utilizate in acest scop, la nivel national, de catre cetatenii italieni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat pentru nou nascut in italia ginutza_g ginutza_g buna seara as dorii sa stiu daca un nou nascut , roman, in italia poate lua alocatie de stat pe teritoriul romaniei tinand cont ca tatal lui lucreaza cu forme ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie in italia bondo bondo dreptul la pensie a unu cetatean roman in Italia (vezi toată discuția)
Alocatie din italia. Imparatul Imparatul Mama lucreaza in Italia de vreo 4 ani de zile cu carte de munca si cu acte de identitate italiena. Copii sunt aici cu bunica lor, in Romania. Beneficiaza din ... (vezi toată discuția)