avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... functionare ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

functionare ong

Daca in statutul ong-ului este prevazut expres ca numai presedintele convoaca Consiliul director, mai exista si situatii exceptionale de convocare
Cel mai recent răspuns: darabadorin , utilizator 15:45, 30 Noiembrie 2011
Legea nu spune nimic in legatura cu cine convoaca Consiliul Director, deci ramane la latitudinea prevederilor statutare. Puteti modifica Statutul in AG.
presedintele nu vrea sa convoace Adunarea Generala
In statutul dvs. doar Presedintele poate convoca AG-ul?
In statutul nostru doar presedintele si 1/3 din membri pot convoca AG, iar membri sunt cam 3ooo si greu de convocat.Nu s-a mai organizat AG din 2007 pentru ca presedintelui ii este frica sa nu fie schimbat.Suntem in situatia in care nu stiu cum sa convoc nici Consiliul nici AG.
Daca totusi Consiliul se intalneste in majoritate este statutar fara convocare?Ar mai fi o situatie in statut care prevede ca presedintele executiv in lipsa presedintelui ii preia atributiile.Ce inseamna ca presedintele este absent?
Multumesc
Incercati sa vedeti daca puteti sa convocati acea adunare generala, folosindu-va de prevederile din statut. Adunarea generala e suverana si poate schimba comitetul director si modifica si statutul. Trebuie sa faceti distinctie , in statut, daca nu aveti, intre membrii cu drept de vot (aici sunt cei activi, care se implica in activitatile curente, care platesc cotizatia, care pot alege sau pot fi alesi in organele de conducere ale asociatiei) si membrii simpatizanti (care pot depune o cerere de adeziune la asociatie, participa mai rar sau deloc la activitatile curente, pot fi invitati la sedintele adnunarii generale dar fara drept de vot, de a fi ales, de a plati cotizatia). Pentru presedinti sau alte persoane care au insemnat ceva pentru istoria asociatiei, persoane care asigura o buna imagine in comunitate, puteti creea statutul de membru onorific (fara drept de plata cotizatie, fara drept de vot, dar cu posibilitatea de a fi invitat la adunarea generala si sedintele comitetului director si de a-si spune punctul de vedere la anumite puncte de pe ordinea de zi.
Adunarea generala trebuie sa se intruneasca cel putin odata pe an pentru a aproba raportul de activitate, bugetul de venituri si cheltuieli.
Vedeti daca nu cumva aveti un articol care se refera la perioada mandatului persoanelor alese in functii de conducere. Acesta ar fi un motiv temeinic de a convoca adunarea generala.
Mai vedeti daca aveti un articol referitor la axcluderea membrilor care nu respecta statutul. Ati putea gasi astfel o buna justificare pentru a nu va mai tine strict de prevederea statutara referitoare la numarul de membrii necesari pentru ca adunarea generala sa fie legal intrunita si sa poata lua decizii prin vot.
Nu uitati sa periati acel statut si sa faceti asociatia mai flexibila si mai functionala.

Alte discuții în legătură

Preluare ong olga2011 olga2011 Am gasit o asociatie non profit pe care as putea sa o preiau eu cu inca doua colege.nu stim care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgem .Sigur am dori sa ... (vezi toată discuția)
Asociatie act aditional modificare statut mihai09 mihai09 Buna ziua, as dori sa completez scopul asociatiei si am inteles ca trebuie sa fac un act aditional la notar la notar trebuie sa mearga membrii consiliului ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)