avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Expirare mandat presedinte, cd, cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Expirare mandat presedinte, cd, cenzor

Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului asociatiei. Va rog sa-mi spuneti de ce acte este nevoie pentru prelungirea mandatului presedintelui, al vicepresedintilor, al cenzorului, precum si al membrilor CD. Mentionez ca dorim reducerea numarului membrilor CD si schimbarea unora dintre acestia. o alta intrebare este legata de prezenta la vot in AGA a membrilor. Trebuie sa fie de 2/3 sau daca prin statut facem o modificare, aceasta va putea fi si de jumatate+1?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:07, 21 Aprilie 2020
Veti anunta urmatoarea adunare generala a asociatiei transmitand membrilor cu drepturi depline convocatorul care va cupride data, ora, locul de desfasurare pentru prima si a doua convocare in caz ca pentru prima nu este indeplinit cvorumul, si ordinea de zi, Acesta va fi redactat de consiliul director. Ordinea de zi va cuprinde punctul 1, alegerea noii structuri de conducere a asociatiei si separat,2. propuneri de modificare a statutului si 3. alegerea cenzorului.
Toate modificarile la statut adoptate in aceasta adunare generala vor trebui mai intai depuse la judecatorie si abia dupa aceea vor intra in vigoare. Deci aceasta adunare generala se va desfasura dupa forma si prevederile din statutul valabil la data convocarii.
Aceste modificari la statut vor fi redactate de consiliul director si vor fi atasate la convocator cand vor fi transmise membrilor pentru studiu. Faceti un apel catre membrii interesati ca sa vina si ei cu propuneri de modficare a statutului pentru a va usura activitatea pentru ca presupun ca dupa ceva ani de functionare ati vazut unde va ajutat si unde nu forma actuala.
Propunere. Puteti introduce prevederea urmatoare: Un membru cu drepturi depline al unui ong poate sa reprezinte la adunarea generala pe un alt membru dar si sa aveti trecut in statut acolo unde se refera la cvorumul pentru care este considerata legal intrunita adunarea generala, ca, de exemplu, 50% dintre membrii cu drept de vot prin prezeta fizica si prin reprezentant si numarul de persoane reprezentate sa nu fie mai mare de 20%. Deasemenea, un membru nu poate reprezenta decat o alta persoana.
Apoi in regulamentul de organizare si functionare al ong sa treceti detaliat toata aceasta procedura, cu modelul hartiei de mandatare de reprezentare pe care sa o trimita persoana in cauza celuia pe care si l-a ales sa-l reprezinte, etc.
Referitor la cenzor, presedintele va discuta cu cenzorul, daca acesta doreste sa continuie colaborarea cu asociatia sau daca nu, cu un altul, va negocia cu el prevederile din viitorul contract si apoi va veni in fata adunarii generale cu aceste noi precizari si propunerea de colaborare pentru urmatoarea perioada, adica forma contractului si deci si costul va fi votata de plenul adunarii generale.
La sfarsitul adunarii generale va fi redactat si semnat de catre membrii asociatie prezenti, procesul verbal al adunarii generale care va fi atestat de catre un avocat si depus apoi la judecatorie impreuna cu alte acte.
Conultati si forma actualizata a og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Este impropriu spus "prelungirea" mandatului - daca mandatul expira, se fac alegeri si desigur ca pot fi realese toate sau unele din persoanele care au fost si pana acum parte din Consiliul Director, daca Statutul nu a limitat sau interzis realegerea sau mandatele consecutive. Modificarea componentei organelor de conducere si control este considerata modificare de Act Constitutiv si deci parcurge procedura specifica, asemanatoare celei de la infiintare - se convoaca sedinta AG avand pe ordinea de zi alegeri pentru consiliul director si cenzor/ comisie de cenzori... se desfasoara sedinta AG, se face un extras de proces-verbal de sedinta care contine si lista celor alesi, si eventual se aproba si forma actualizata de Statut si de Act Constitutiv, se opereaza prin Judecatorie modificarile.... Pentru a reduce numarul de membri CD faceti inainte de alegeri modificarea prevederilor statutare privind numarul de membri in CD.... se poate face in aceeasi sedinta cu alegerile, inaintea acestora.... Legea nu prevede cvorumul de sedinta nici cvorumul de decizie in Adunarea Generala, trebuie sa fie precizat in Statut - de obicei se cere peste jumatate sau minim 2/3 din membri sa fie prezenti, iar la reconvocare e statutar intrunita indiferent de numarul de membri prezenti... dar asta e doar o cutuma, legea nu obliga la o asemenea varianta.... La fel, recomandabil e ca statutul sa prevada ca decizia e adoptata daca sunt pentru peste jumatate din voturile exprimate ale membrilor prezenti. dar trebuie peste jumatate din totalul membrilor prezenti sau chiar peste jumatate din totalul membrilor prezenti plus absenti pentru decizii de mare importanta ex. excluderi de membri, modificarea scopului, dizolvare, fuziune etc.
Este necesar convocarea de adunare generala a membrilor proprietari a asociatiei de proprietari
In cadrul adunarii generale participantii pot hotari modificarea numarului reprezentantilor asociatiei de proprietari
Pentru a va informa corect si complet asupra procedurii de alegere echipa manageriala a asociatiei de proprietari studiati disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari


ynocentta a scris:

Este necesar convocarea de adunare generala a membrilor proprietari a asociatiei de proprietari In cadrul adunarii generale participantii pot hotari modificarea numarului reprezentantilor asociatiei de proprietari Pentru a va informa corect si complet asupra procedurii de alegere echipa manageriala a asociatiei de proprietari studiati disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari


Dar in discutie nu a fost nicio clipa vorba de asociatii DE PROPRIETARI ci de asociatii functionand pe OG 26 / 2000......
Va multumesc pt. raspunsuri.
Intr-adevar este vorba despre asociatii care functioneaza in baza OG 26/2000.
Este necesar cazier fiscal si copie CI pt. toate persoanele alese (si cele care au reprezentat asociatia inainte, printr-o anumita functie), ori numai pentru persoanele noi care sunt alese in noul mandat pentru prima data?

Alte discuții în legătură

Actualizare statut si act constitutiv ong Dinu-Florin Dinu-Florin ACTUALIZARE STATUT SI ACT CONSTITUTIV ONG Buna ziua! Vă scriu în legatura cu o asociatie. În statutul si in actul constitutiv al asociatiei noastre sunt ... (vezi toată discuția)
Prelungire sediu si mandat presedinte ong vasilemihaela23 vasilemihaela23 Buna seara! Pentru a depune actul ad de prelungire a duratei contractului pentru sediul unui ONG si prelungirea mandatului presedintelui, ce documente trebuie ... (vezi toată discuția)
Statut ong conform oug 26/2000 Vladimir001 Vladimir001 Cum se alege presedintele unui ONG (prin schimbare sau revocare) daca in statut nu este specificat in mod expres acest lucru? Atributiile AGA si CD nu prevad ... (vezi toată discuția)