avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Expirare mandat presedinte, cd, cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Expirare mandat presedinte, cd, cenzor

Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului asociatiei. Va rog sa-mi spuneti de ce acte este nevoie pentru prelungirea mandatului presedintelui, al vicepresedintilor, al cenzorului, precum si al membrilor CD. Mentionez ca dorim reducerea numarului membrilor CD si schimbarea unora dintre acestia. o alta intrebare este legata de prezenta la vot in AGA a membrilor. Trebuie sa fie de 2/3 sau daca prin statut facem o modificare, aceasta va putea fi si de jumatate+1?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:07, 21 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Practica judiciara este neuitara. Nu cunosc vreo baza legala ca instantele sa solicite copii de CI ale membrilor Consilului Director, fiind suficient sa fie prezentate avocatului care atesta actele. Insa unele judecatorii solicita. In schimb da, trebuie depuse la Judecatorie certificatele de cazier judiciar pentru persoanele pentru care nu erau deja depuse la dosar, adica nu au fost fondatori sau nu au mai fost membri in Consiliul Director (altminteri existand deja la dosar certificatele). Nu stiu de cazuri in care instanta sa fi cerut certificate de cazier fiscal si pentru cei pentru care se depusesera anterior, dar s-ar putea sa existe, pentru ca scopul legii e sa nu permita sa aiba calitate de membri in CD a unui ONG cei care au comis infractiuni sau contraventii de natura celor care se evidentiala in cazierul fiscal si atunci daca certificatul e vechi de multi ani, ar trebui consierat ca nu mai e relevant.. .Insa cum legea nu prevede nicio durata de valabilitate sau o periodicitate a verificarii, un temei legal expres nu exista pentru a se solicita certificat de cazier fiscal si pentru persoane pentru care anterior se mai depusese la Judecatorie certificat de cazier fiscal....
Buna ziua,

Oarecum similar, imi puteti spune cum se calculeaza "prelungirea"? Daca mandatul este expirat de 1 an si acum are loc AG, se stabileste reinnoirea mandatului pe ce perioada? O perioada noua de x ani de la data AG sau perioada de x ani trebuie raportata "in spate", de la expirare?
Multumesc
mandatele nu se "reinnoiesc" se fac alegeri si unde intamplator pot sa fie alese aceleasi persoane.... Pentru perioada anterioare, cand mandatul expirase dar nu s-au facut la timp alegerile, Adunarea Generala ar trebui sa ratifice expres tot ce au facut CD in acea perioada si astfel sa se acopere lipsa de mandat.... prin "ratificare". Termenul pentru care se aleg organele e cel prevazut de Statut si curge de la data alegerii sau o data ulterioara prevazuta de Statut sau de Adunarea Generala odata cu alegerile, nu are de a face cu ce s-a intamplat in trecut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare statut si act constitutiv ong Dinu-Florin Dinu-Florin ACTUALIZARE STATUT SI ACT CONSTITUTIV ONG Buna ziua! Vă scriu în legatura cu o asociatie. În statutul si in actul constitutiv al asociatiei noastre sunt ... (vezi toată discuția)
Prelungire sediu si mandat presedinte ong vasilemihaela23 vasilemihaela23 Buna seara! Pentru a depune actul ad de prelungire a duratei contractului pentru sediul unui ONG si prelungirea mandatului presedintelui, ce documente trebuie ... (vezi toată discuția)
Statut ong conform oug 26/2000 Vladimir001 Vladimir001 Cum se alege presedintele unui ONG (prin schimbare sau revocare) daca in statut nu este specificat in mod expres acest lucru? Atributiile AGA si CD nu prevad ... (vezi toată discuția)