avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA sistem real neplatitor TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA sistem real neplatitor TVA

Buna ziua,

In perioada mart 2009 - nov 2009 (9 luni) am avut un contract de consultanta IT cu o firma din Grecia cu facturare de aprox 5300 EUR lunar (tva 0).

Aveam PFA sistem real neplatitor TVA, infiintat in februarie 2009, inchis in ianuarie 2010. Deasemenea am dus la finante si un formular de "double taxation" (taxare inversa). Contabilitatea mi-a tinut-o un contabil din Romania.

CItind mai multe in ultimul timp, vin cu o intrebare: se pare ca am depasit cei 35000 EUR (la cursul aderarii Rom la UE) in acea perioada. Trebuia sa ma inscriu ca platitor de TVA? Acel contabil la vremea aceea a spus ca nu, motivele nu le mai retin exact (ceva cu prestari servicii in cadrul UE).

Multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:39, 1 Decembrie 2011
codul fiscal valabil in anul 2009

ART. 126
Operaţiuni impozabile
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;

ART. 133
Locul prestării de servicii
(1) Locul prestării de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
g) locul unde clientul căruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu condiţia ca respectivul client să fie stabilit sau să aibă un sediu fix în afara Comunităţii ori să fie o persoană impozabilă acţionând ca atare, stabilită sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelaşi stat cu prestatorul, în cazul următoarelor servicii:
5. serviciile consultanţilor, inginerilor, juriştilor şi avocaţilor, contabililor şi experţilor contabili, ale birourilor de studii şi alte servicii similare;

din prevederile legale susmentionate rezulta faptul ca serviciile prestate de dvs. nu erau impozabile in romania, locul prestarii fiind considerat a fi grecia, adica locul unde este stabilit beneficiarul.

ART. 152
Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:
a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;
b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

prin urmare, la acea vreme, serviciile prestate de dvs. nu erau luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri de 35.000 euro si nu erati obligat sa va inregistrati ca platitor de tva in romania.

codul fiscal s-a modificat din anul 2010, iar art. 152, alin 2 mentioneaza:
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor.

deci abia din anul 2010 serviciile prestate de dvs. intra in calcului plafonului de scutire.

Mersi frumos pentru explicatii. Sincer gasisem si eu ceva de genul insa probabil gasisem si ceva de prin 2010 - 2011 si imi era neclar. Oricum m-am mai linistit pt ca ar fi fost ceva bani de inapoiat...
O zi buna!
oricum chiar daca trebuia sa va inregistrati ca platitor de tva, facturile catre grecia ar fi fost fara tva, deci zero obligatii catre statul roman.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota tva PetreAndrei PetreAndrei Buna, as vrea sa stiu si eu daca legea conform careia orice persoana sau firma care depaseste intr-un an de zile cota de tva si devine platitor de tva se ... (vezi toată discuția)
Urmare a depasirii plafonului de tva intra la platitor de tva sau intra in sfera de scutiri pe tva? dialorega dialorega Buna seara, Un PFA al carui titular persoana fizica de profesie medic anestezist cu contract de prestari servicii incheiat cu spital si clinica privata ... (vezi toată discuția)
Plafonul tva se calculează la profit sau la totalul tranzacțiilor? Mihaela.D Mihaela.D Buna ziua! Plafonul tva se calculeaza la profit sau la totalul tranzacțiilor? (vezi toată discuția)