Doresc sa aflu mai multe informatii despre offshore dar nu prea stiu unde sa caut. Am gasit in special informatii despre cum se infiinteaza un offshore. Ma intereseaza in special partea financiar contabila, respectiv un offshore care desfasoara activitate si obtine venituri in Romania este impozitat in Romania (impozitul pe profit); TVA-ul se colecteaza si se deduce normal, ce cota, se plateste in Romania? De fapt care sunt avantajele daca un offshore desfasoara activitate in Romania.
Multumesc frumos.
un offshore nu trebuie sa isi desfasoare activitate in Romania daca doreste sa beneficieze de facilitattile fiscale.
in al doilea rind, offshore trebuie sa apartina de o tara cu care Ro are tratat de evitare a dublei impuneri, altfel veti plati impozit de 16% in Ro si nu ati rezolvat nimic.
Momentan, cea mai buna solutie este o tara din cadrul UE - in speta Cipru (unde nu sunt firme offsore, ci firme intracomunitare). La aceasta firma adaugati o firma din ce offshore doriti dvs deoarece cf legii cipriote orice cheltuiala este deductibila.
Deci - firma romaneasca plateste catre firma din cipru iar idn cipru mutati banii catre Seychelle (exemplu) sub forma unor servicii de consultanta (factura deductibila 100%). Iar ulterior mutati banii in cont personal.
Insa trebuie sa aveti grija ca serviciile prestate de firma cipriota sa fie reale si la pret de piata, altfel veti avea surpriza ca respectiva cheltuiala sa va fie recalculata si impozitata sau, mai rau, sa fie considerara o cheltuiala fictiva si devine evaziune fiscala cf lg 241/2005.
cel mai bine este sa consultati un contabil cu experientain domeniu sau un avocat care sa va intocmeasca un circurit financiar adecvat activitatii dvs incepind de la nationalitatea firmelor si pina la contractele ce trebuie intocmite+dovada pretarii serviciilor.
acest mecanism merita doar daca daca aveti venituri rezonabil de mari - ca exemplu, contabilitatea firmei cipriote (ei au raportari si evidente contabile ca si noi) tinuta de o firma de prestigiu (ca sa nu aveti supriza ca o firma obscura va ia banii insa nu va depune declaratiile VIES, de exemplu, caz in care puteti fi acuzat de evaziune pe legea cipriota) costa in jur de 2.000 euro anual (prtul este si in functie de numarul de facturi si documente contabile ce trebuie inregistrate)