avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedieri colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedieri colective

Buna seara,
Cand angajatorul se hotaraste sa faca concedieri colective, face un proiect de concedieri pe care il aduce la cunostinta reprezentantilor salariatilor, ITM, AJOFM.
Reprezentantii salariatilor au la dispozitie 10 zile calendaristicepentru a face propuneri.
Dupa ce trec cele 10 zile, incepe termenul de 30 de zile pentru emiterea deciziilor de concediere sau termenul acesta de 30 de zile incepe de la anuntarea reprezentantilor, ITM, AJOFM?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 19 Octombrie 2022
Termenul curge de la data anuntarii ITM si AJOFM. ITM si poate fi micsorat sau se poate amana emiterea deciziilor cu inca 10 zile.
Art. 72
(1) In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, potrivit prevederilor art. 69 si 71, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
(5) La solicitarea motivata a oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca, cu avizul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, poate dispune reducerea perioadei prevazute la alin. (1), fara a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.
Art. 73

(2) La solicitarea motivata a oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca, cu consultarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, poate dispune amanarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, in cazul in care aspectele legate de concedierea colectiva avuta in vedere nu pot fi solutionate pana la data stabilita in notificarea de concediere colectiva prevazuta la art. 72 alin. (1) ca fiind data emiterii deciziilor de concediere.


Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
ContSters42179, utilizator
Procedura concedierii colective
1. Angajatorul va întocmi un proiect de concediere colectivă care va cuprinde:
· numărul total de salariaţi ai angajatorului şi repartizarea pe categorii a acestora;
· motivele care determină concedierea;
· numărul şi categoriile de salariaţi care vor fi afectaţi de concediere;
· criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere între salariaţii care ocupă posturi identice, de natura celor avute în vedere pentru desfiinţare;
· măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
· măsurile ce vor fi luate pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor supuşi concedierii, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
· data, perioada, datele sau perioadele în care vor avea loc concedierile;
· termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.

2. Proiectul de concediere colectivă va fi comunicat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, la aceeaşi dată.

3. În termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea proiectului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri în vederea evitării ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi.

4. În termen de 5 zile calendaristice de la primirea propunerilor angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la acestea.

5. În termen de cel puţin 30 de zile calendaristice de la comunicarea proiectului de concediere colectivă, angajatorul emite deciziile de concediere.
La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.

~ Conținut șters la cerere ~
O persoana intretinatoare de familie poate fi trimisa în șomaj tehnic.

Nu confundati somajul tehnic cu somajul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model proiect concediere colectiva lavinia_buciumas lavinia_buciumas Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu un model de proiect de concediere colectiva. Va multumesc mult (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)