avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la munca pentru persoane cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la munca pentru persoane cu handicap

O persoana pensionata pe caz de boala si avand si certificat pentru handicap grav mai poate fi incadrata in munca? Si daca da, cum se procedeaza?Mai poate fi si pensionar in cazul incadrarii in munca? Se aplica acelasi regim juridic si daca va fi angajat ca sezonier sau cu conventie civila? Poate fi angajat si sa fie remunerat, plata cu ora?
Cel mai recent răspuns: Ioana Aldea , Consilier juridic 07:05, 1 Decembrie 2011
Potrivit art. 72 alin. 1 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap “Orice persoană cu handicap care doreşte să se integreze sau să se reintegreze în muncă are acces gratuit la evaluare şi orientare profesională, indiferent de vârstă, tipul şi gradul de handicap”, de asemenea potrivit art. 75 alin. 1 din acelasi act normative “Persoanele cu handicap au dreptul să li se creeze toate condiţiile pentru a-şi alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional.”
In ceea ce priveste posibilitatea pensionarilor de invaliditate de a cumula pensia cu un contract de munca art. 118 alin. 1 lit. c din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prevede ca “În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. care sunt cosecintele daca lucrez cu contract de munca, ... Mary.... Mary.... Buna ziua. Care sunt cosecintele daca lucrez cu contract de munca, avand indemnizatie de invaliditate gr 2 accentuat? Am cautat legea, dar nu stiu care e! (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas deeariri deeariri Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)