Un RI pe care angajatorul il elaboreaza fara consultarea reprezentantului salariatilor asa cum se intelege din Legea 467/2006 si cu omisiuni intentionate din drepturile angajatului si obligatiile angajatorului, ma refer la cele minimale prevazute in CM, cu articole preluate din CM trunchiat, in scopul evident de a dezinforma si induce in eroare angajatii - cum poate fi atacat inafara de contestatia la angajator si plangerea in instanta.
Acest RI a mai avut o tentativa de a fi informat, a fost contestat si reprezentantul salariatilor a cerut participarea si consultarea pentru revizuirea lui. Nici gand!
Ca si prima oara, si de data aceasta el a fost dat angajatilor spre informare exact in ziua in care Repr.sal. era in concediu medical.
In semn de protest pentru acest lucru si pentru altele din aceeasi categorie, reprezentantul salariatilor a renuntat la mandat.
Ce putem face?
Asa cum reise din dispozitiile art. 241 C. muncii, consultarea salariatilor, cu ocazia elaborarii regulamentului intern de catre angajator, este facultativa, lipsa consultarii neatragand nevalabilitatea regulamentului.
In conditiile in care reprezentantul salariatilor a renuntat la mandat, puteti alege un nou reprezentant ... conform dispozitiilor art.245 din Codul Muncii :
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Nu exista nicio sanctiune prevazuta de lege , in cazul in care elaborarea R.I. s-a facut fara aceasta consultare... Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului.
Asta stiu.
Dar cum ramane cu legea 467/2006 care stabileste cadrul legal referitor tocmai la consultarea angajatilor?
Faptul ca omiti sa introduci un drept elementar al salariatului si o obligatie elementara a angajatorului nu se incadreaza cumva exact la rea-credinta?
Eu stiu ca in RI trebuie sa figureze cel putin drepturile si obligatiile angajatului si angajatorului enumerate in C. muncii. Am dreptate?
Nimic nu impiedica angajatorul ca in continutul regulamentului intern sa includa si alte dispozitii decat cele obligatorii prevazute de art. 242 din Codul muncii, cu singura mentiune ca acestea sa nu contravina dispozitiilor legislatiei in vigoare.
Reaua-credinţă a fost definită în literatura juridică română ca atitudinea unei persoane care îndeplineşte un act sau un fapt ce contravine legii, fiind în acelaşi timp deplin conştientă de caracterul ilicit al conduitei sale .. reaua-credinta trebuie demonstrata.
Nu aveti alta cale de atac decat cea prevazuta in Codul Muncii
Regulament intern
miha_mimi
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
1. firma la care lucrez a fost vanduta acum cateva luni. Noii patroni ne-au trimis un nou regulament intern pe care ne ... (vezi toată discuția)