avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

regulament intern

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
1. firma la care lucrez a fost vanduta acum cateva luni. Noii patroni ne-au trimis un nou regulament intern pe care ne obliga sa-l respectam. Acesta cuprinde articole care sunt in contradictie cu cele din contractul colectiv de munca. un mic ex. in RI scrie ca tichetele de masa se acorda doar daca firma relaizeaza profit iar in CCM nu este impusa nici o conditie de acordare a acestora. Au voie sa impuna un RI diferit total de CCM?
2. Datorita crizei financiare suntem din luna asta in 75%, In CCM este scris ca trebuie sa primim o prima de craciun. Patronii spun ca nu au bani. si chiar cer renegocierea CCM. Credeti ca avem vreo sansa sa ne primim drepturile? Ce ar trebui facut?
multumesc de ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 13 Decembrie 2008
In mod normal si legal, ROI -ul trebuie sa aplice clauzele din CCM.
Aveti dreptul sa va adresati ITM cu sesizare pentru nerespectarea CCM si sa le solicitati efectuarea unui control la firma.
Dar, in situatia de criza actuala, cand dupa cum spuneti va aflati in 75%, e greu si pentru angajator sa mai acorde prime si tichete de masa. Cred ca se va proceda la renegocierea CCM, in concordanta cu diminuarea veniturilor angajatorului, astfel incat sa vi se acorde tichete de masa numai in conditiile realizarii de profit de catre firma.
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
multumesc de raspuns
Dar exista scris negru pe alb undeva ca RI trebuie sa aplice clauzele din CCM?
Unde anume, ca noi nu am gasit?
Suntem constienti ca nu putem primi acum tichete de masa, dar nu vrem sa renuntam la prima de craciun pe care o asteptam de un an. Si am fost o firma foarte profitabila, va asigur. Acum, deodata, nu mai au bani....
Regulamentul intern este un act juridic întocmit de angajator după consultarea cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, prin care se stabilesc o serie de drepturi şi obligaţii, reguli disciplinare şi proceduri de soluţionare a anumitor aspecte legate de raportul juridic de muncă.
Acesta trebuie să cuprindă în mod obligatoriu cel puţin următoarele dispoziţii cu privire la:
- reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii – în această situaţie angajatorul este obligat să se consulte şi cu Comitetul de securitate şi sănătate în muncă;
- reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii – pentru stabilirea acestor reguli trebuie să se ţină seama de dispoziţii ale unor reglementări speciale;
- drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor – acestea decurg din lege, din Contractul colectiv de muncă aplicabil şi din Contractul individual de muncă încheiat cu fiecare salariat;
- procedura de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor individuale ale salariaţilor – prin regulamentul intern se pot stabili anumite mijloace de soluţionare a conflictelor, de preîntâmpinare a declanşării unor litigii care se pot soluţiona prin proceduri interne;
- reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
- abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
- reguli referitoare la procedura disciplinară – angajatorul nu poate să se abată de la condiţiile procedurale stabilite prin acte normative;
- modalităţi de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.
Angajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa salariaţilor conţinutul regulamentului intern, acesta producând efecte faţă de salariaţi din momentul încunoştiinţării lor. Modul concret de aducere la cunoştinţă a acestuia se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, sau prin conţinutul regulamentului intern.
miltumesc de raspuns,
Sindicatului i-a fost adus la cunostinta RI dar nu au fost consultati in acest sens. Ni s-a spus sa aducem noi argumente prin care sa-l refuzam, asta dupa ce muncitorii au refuzat sa semneza de luare la cunostinta. Nu inteleg cum un RI poate avea o putere mai mare decat CCM, RI cuprinzand clauze contraductorii celor din CCM. In codul muncii nu am gasit clar precizat ca RI se bazaza pe drepturile si obligatiile din CCM.
Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate.

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii allexandraciobanu allexandraciobanu Imi puteti spune care este diferenta dintre ANGAJAT si SALARIAT? Si ce reprezinta caracterul solemn si numit? Reprezinta aceste caractere o asemanare dintre ... (vezi toată discuția)
Regulament intern nelush nelush Va rog sa ma lamuriti daca un regulament intern poate contine prevederi contrare Legii 53/2003, a Contractului Colectiv de Munca unic la Nivel National, si ... (vezi toată discuția)
Regulament intern coryvas coryvas Care ar fi procedura de intocmire a unui Regulament intern? Prevede doar obligatii si atributii angajat? Multumesc. (vezi toată discuția)