buna seara, va rog sa-mi spuneti ce inseamna ca va cadea zona euro?daca am 200euro si cade acesta valuta eu ce fac cu euro? ii mai pot schimba la banca?va multumesc
Zona Euro si moneda Euro sunt doua subiecte distincte.
In acest moment nu exista nici o problema cu moneda EURO ci cu datoriile suverane ale ZONEI euro.
Moneda euro ar incepe sa aiba probleme doar daca BCE ar incepe sa tipareasca in nestire bani pentru a cumpara datoriile suverane ale statelor care o folosesc pentru ca ar creste inflatia. Germania si statele nord-europene nu doresc cresterea inflatiei prin tiparirea de moneda pe cand statele sudiste doresc emiterea unor obligatiuni de elita europene.
Practic statele cu probleme doresc sa nu se mai emita obligatiuni nationale (adica obligatiuni, spaniole, germane, italiene, etc) ci doar obligatiuni comunitare, adica practic sa uneasca datoriile, datorii care sa fie garantate de Germania si astfel sa scada CDS-ul (asigurarea de risc) pentru a se putea imprumuta iar ieftin. Germania se opune emiterii de obligatiuni pana cand nu exista o politica fiscala unica.
In cazul improbabil ca Euro ar disparea, practic exista mai multe posibilitati:
1. Sumele se transforma in moneda unuia dintre fostele state membre
2. Sumele se transforma in marci germane si scad in valoare
3. Sumele se transforma in moneda nationala.
Posibilitatea disparitiei EURO sunt minime, problema este posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a unui stat de dimensiunea Italiei.
Nimeni nu isi doreste disparitia EURO, costurile pentru Europa si pentru lume ar fi mult prea mari de suportat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Euro se prabuseste
valeriurv
Pe internet apare parerea unor finantisti ca euro se va prabusi si odata cu el si UE.
Daca se va adeveri sau nu este alta problema.
Intrebarea este : Daca ... (vezi toată discuția)