avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... calcularea termenelor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

calcularea termenelor

Buna ziua,
Referitor la calcularea termenelor, daca intr-o lege/act legislativ este stipulat un termen calculat in zile fara sa se precizeze ca aceste zile sunt lucratoare sau calendaristice, cum se poate calcula acest termen. Deasemenea, as dori sa ma informati unde pot gasi baza legala care sa sustina cele mentionate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:04, 9 Octombrie 2008
Vedeti art 101 cod procedura civila.

avocat Claudiu Lascoschi
danezul a scris:

Buna ziua,
Referitor la calcularea termenelor, daca intr-o lege/act legislativ este stipulat un termen calculat in zile fara sa se precizeze ca aceste zile sunt lucratoare sau calendaristice, cum se poate calcula acest termen. Deasemenea, as dori sa ma informati unde pot gasi baza legala care sa sustina cele mentionate. Va multumesc.


Codul de procedura civila, art.101.
Art. 101. - (1) Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.
(2) Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare.
(3) Termenele statornicite pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare.
(4) Termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii.
(5) Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

Despre ce lege este vorba?
Multumesc pentru raspunsul acordat, aveam cunostinta de art.101 din codul de procedura civila. Ceea ce doream sa aflu vis-a-vis de situatia mentionata este modalitatea de calcul pentru un termen care nu are specificat decat numarul de zile (ex. 30 de zile), nu si felul acestora (lucratoare sau calendaristice). Cum se iau in considerare respectivele termene: in zile lucratoare? sau in zile calendaristice? Exista persoane care pot interpreta astfel de termene. Exista un act normativ care sa vina in sprijinul art.101? Cu consideratie.
Zile calendaristice (art101 c.pr.civ.)
Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.
Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

Ce anume va intereseaza ca sa nu facem teoria termenelor.
Va mai pot da niste referinte dar apoi o sa spuneti ca le-ati citit.
In mod concret ati depus vreo cerere la o institutie sau la o instanta ?

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Este vorba despre termenul de depunere al dosarului privind acordarea sprijinului financiar la constituirea familiei (Legea 396/2006, Ordinul nr.976/2006), care este de 30 de zile, fara a se preciza daca respectivele zile, sunt lucratoare sau calendaristice. Vis-a-vis de acest termen exista opinii diferite din partea persoanelor indreptatite sa primeasca acest drept.

Alte discuții în legătură

Termen dolores.11 dolores.11 Va rog sa ma ajutati in lamurirea termenului de 15 zile pt depunere motive recurs, sunt 15 zile calendaristice sau lucratoare? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Termen in contract lilicrin lilicrin Intr-un contract de vanzare-cumparare este trecut un termen de \"10 zile\" insa nu este specificat daca sunt calendaristice sau lucratoare. Cum sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cele 15 zile pentru "irevocabil" legal2010 legal2010 Cum se calculeaza cele [b]15 zile pentru ca o hotarare judecatoreasca sa devina irevocabila si definitiva (sa nu mai poata fi atacata) [/b]? [b]15 zile ... (vezi toată discuția)