De cateva zile sunt presedinta asociatiei noastre.
As vrea sa impunem niste reguli stricte de locuit in comun. Pentru ca traim in Romania si oamenii nu sunt toti educati si cu bun simt, gandim ca ar fi bine ca regulile respective sa aiba si o parte de pedeapsa la nerespectare, altfel nu au nici o valoare.
Spre exemplu: se pedepeste fumatul pe holurile blocului si aruncatul tigarilor pe jos cu 200 ron. Ne-am gandit ca putem sa trecem sumele la intretinere si sa mai facem lucruri bune pentru bloc din banii aia.
Credeti ca putem faca legal ceva de genul asta? Sa anexam la statut sau nu, nu stiu cum sa facem dar fara reguli nu se poate.
Destul ca nu exista la nivel de tara o educatie civica...
Citeam acum intr-un post cum se cearta doi vecini ca de ce unul a sunat la 112 pentru ca a fost deranjat. A sunat pentru ca legea ii permite si pentru ca trebuie sa se termine odata cu tiganelile. Sa se mute la casa cei care nu stiu sa traiasca in comun, nu cei care stiu si respecta pe ceilalti.
Incredibil, ce tupeu!
Multumesc pentru raspuns, pentru ajutor, o zi buna!
Ideia in principiu nu este rea numai ca taind in Romania masurile pe care intentionati sa le luati nu ar gasi sprijinul proprietarilor (adunarii generale)pentru a fi adoptate.Puteti sa va justificati initiativa pe dispozitiile L.230 din 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari dar rezultatul nu ar fi cel asteptat. Incercati dialogul si alte metode de educare.
Recomandarea dvs. "de a se muta la case ... " nu este ce-a mai potrivita reactie. Proprietarii care aduc prejudicii sau tulbura cadrul normal de folosinta a proprietatii pot fi chemati pe cale civila sa le repare sau sa plateasca daunele (art.17 si 18 din legea citata).
Pe vremuri era o zicere in autobuzele supraincarcate de oameni si anume:"daca nu-ti place, ia-ti masina mica", mai tarziu, cand lumea a inceput sa se emancipeze si chiar isi lua masina mica s-a zis: "daca nu-ti place, ia taxiul". Zicerea era spusa mai ales de prima generatie venita de la tara si care se simtea in inferioritate fata de bucurestenii de doua sau trei generatii si care incercau sa mentina niste reguli ale bunei cuviinte chiar si in conditiile mizerabile ale aglomeratiei din autobuza. Industrializarea a fost un soc pentru toata lumea. Al doilea soc pe care il suferim cu totii este proprietatea privata. Pe cat e de greu sa "n-ai", tot pe-atat si chiar mai mult este greu "sa ai". Multora faptul ca au un amarat de apartament al lor le creeaza iluzia ca nimeni nu mai e ca ei. Sunt cei care "n-au avut", care au tanjit in copilarie si in adolescenta si poate si in tinerete. Au fost preocupati "sa aiba", nu "sa fie". Ce vreau sa spun? Ca in goana dupa "a avea" ca vecinul, ca prietenul, ca varu', ca ala din capu' satului care 's-a ajuns", acesti oameni n-au mai fost atenti sa-si cultive si educe omul din ei. Au ramas pe dinafara, uitand de dinlauntrul din ei. Au ramas cu senzatia si nu mai au trairea. Acesti oameni sunt cei care arunca tigara, arunca cojile de cartofi, arunca pungi pe fereastra, sunt cei care se comporta intr-un apartament cocotat peste altul ca in ograda lu' tata., sunt oamenii care pun bormasina atunci cand au ei treaba fara sa se intrebe si fara sa le pese de ceilalti. Acesti oameni trebuie penalizati intr-un fel si anume acolo unde au acumulat, adica sa li se ia din "ce au", numai asa vor simti pedeapsa. Aceste mici penalizari pot fi hotarate in adunarea generala, cu majoritate simpla.
In vartejul vietii ati observat cumva ca in autobuz sau in supermarket sau chiar intr-un buticut mic....nu se fumeaza? V-ati intrebat de ce, suferind atata amar de schimbari, lucrul acesta nu s-a schimbat? Pentru ca el a fost transmis din generatie in generatie ca o a 100 porunca, care initial fiind impusa ca regula de convietuire, a si fost prevazuta cu o pedeapsa in caz de incalcare a ei. Civilitatea s-a impus adeseori cu forta si cu penalizare. N-avem ce face, trebuie sa incercam sa mutam muntii din loc....
Si elvetienii s-au civilizat doar de frica amenzilor.
Revenind: ma confrunt cu ceva similar: am grija de gradina de la parter (locuiesc la 3), am pus si un gard, am sapat, gard viu, e frumos; dar ca nu ma pot impaca cu chistoacele de tigari aruncate, chiar de vecinii mei fumatori; m-am gindit sa pun un afis civilizat sau un cos de gunoi cu acesta destinatie, oare vor intelege sa nu mai arunce pe unde apuca?
Daca unor chiriasi le pot fi impuse unele reguli, cu proprietarii e mai greu. Puteti lipi afise cu „fumatul interzis”, dar dispoz L.349/2002 pt prevenirea efectelor fumatului... nu prea pot fi aplicate pt ca se refera la locuri publice, in general, la locurile frecventate de public (a mai si intervenit o modificare in care se prevede aplicarea interdictiei fumatului de la 1.01.2009, si nu de la 1.07.2008). Chiar si de ati putea aplica dispoz acestei lg va trebui sa apelati la „politistul de proximitate” (sau cum ii mai zice!)... Cum le veti „lua” banii? Puteti incerca multe si aveti dreptate sa o faceti, dar daca sunt majoritari cei cu creier de furnica nu reusiti decat sa va enervati, sa „va faceti rost de sicane”.
O.G. nr 21/2002 priv gospodarirea localitatilor urbane si rurale prevede in art. 10 obligatiile cetateanului (le mentionez pe cele care v-ar fi de folos): a) întreţinerea şi curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora; b) curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale; (...), d) repararea şi întreţinerea instalaţiilor aferente imobilelor; e) menţinerea curăţeniei pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porţiunea din dreptul gospodăriei şi a locurilor de parcare pe care le folosesc; f) îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri; (...); h) respectarea măsurilor stabilite de consiliile locale şi judeţene pentru asigurarea igienei publice şi a curăţeniei în localităţi; i) depozitarea reziduurilor menajere şi a gunoaielor numai în locurile special amenajate de autorităţile administraţiei publice locale; (...) In baza OG 21 primarii trebuie sa fi elaborat unele hotarari care sa stabileasca obligatiile la nivel local.
Cereti eventuale sfaturi politistului de proximitate (candva ii spunea sectorist) sau intrebati la primarie, unde exista un departament „specializat” pe domeniul asoc de proprietari.
SUCCES!
Ei, sunt foarte incantata de raspunsuri.
Multumesc frumos.
Doamna Elga, toata stima.
Sa vedem ce-o iesi.Regulamentul asta de ordine interioara trebuie comunicat intr-un fel anume? Eu ma gandeam sa-l pun la avizier si in cutiile postale.