avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fumatul pe casa scarii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fumatul pe casa scarii

pot fi sanctionati legal cei care fumeaza pe casa scarii de bloc ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:37, 4 Martie 2015
Da, se poate sanctiuna prin observatie, atentionare facuta unui vecin care fumeaza si arunca tigara pe casa scarii.
Nu cred ca se simte bine daca i se face observatie ca nu e corect ca nefumatorii sa suporte fumul de la tigara sa.
Un proaspat proprietar, acum cativa ani, a intrat in liftul cu care coboram eu, avand tigara aprinsa in mana. L-am lasat in lift si-am coborat pe jos explicandu-i scurt ca nu suport fumul de tigara in lift cu toate ca eram fumator. De atunci nu l-am mai vazut cu tigara aprinsa pe casa scarii.
Daca ROI si deciziile CEx interzic fumatul in interiorul condominiului si pe partile comune,reprezentantii legali ai asociatiei pot sesiza aceste incalcari de norme interne si pot solicita autoritatilor competente sa constate si sa aplice sanctiunile legal prevazute
Asociatia de proprietari nu detine limita de competenta ,sa constate si sa aplice sanctiuni
Pot fi sanctionati numai daca exista o prevedere statutara in acest sens sau o hotarare a adunarii generale a proprietarilor sau o decizie a comitetului executiv consemnate intr-un PV, cu anunt la avizier (ceva in genul "Fumatul in spatiul comun al asociatiei este interzis, conform PV din AG sau sedinta CEx din data de........ contraventia este amendata cu suma de X lei").
Acestea constituie "legislatia" blocului si "contravenientii" pot fi sanctionati.
Problema fumatului se regaseste si la mine pe scara, se fumeaza atat pe scara cat si in cabina liftului. Eu locuiesc la ultimul etaj si am un copil de 3 luni. De fiecare data cand deschid usa imi intra miros de fum in casa.
La o cerere de interzicere a fumatului adresata presedintelui asociatiei am primit raspunsul "nu putem face educatie locatarilor". Bineinteles eductia ar trebui sa inceapa cu dumnealor, intrucat membrii familiei doamnei presedinte sunt fumatori si au amenajat pe holul blocului langa usa dumnealor o masa cu scaun si scrumiera.
Banuiesc ca se intelege faptul ca cei din conducerea blocului nu vor lua decizii impotriva lor. Deasemenea legea 349 nu stipuleaza casa scarii ca spatiu public inchis, desi acesta este un spatiu folosit in comun de mai multe persoane (nu vad diferenta intre casa scarii unui bloc si holul unei alte institutii).
Care sunt organele decizionale superioare conducerii asociatiei unui bloc?
Chestia asta tine de bun simt si de educatie. Nicio o lege, ROI sau altfel de norma nu va putea face ceva in tara asta. Pur si simplu nu are cine sa aplice legile.

Alte discuții în legătură

Problema spatiu comun ana_ioana ana_ioana Buna ziua! Ma numesc Ana si am o problema cu unul dintre vecinii mei. Respectivul fumeaza in scara blocului si tot fumul de tigara intra in garsoniera mea. Eu ... (vezi toată discuția)
Fumat Bolo77 Bolo77 Buna ziua! Locuiesc la parter, intr-un bloc cu 3 etaje si in fiecare zi mai multi vecini de la etajele superioare ies pe scarile blocului si fumeaza ca-n ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unui vecin NicolaeValentin NicolaeValentin Buna ziua. Am o problema cu un vecin de pe scara blocului. Eu stau la etajul 3 si el la 2. Este vorba de o femeie de 19-20 ani care are obiceiul sa fumeze ... (vezi toată discuția)