avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fumat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fumat

Buna ziua!

Locuiesc la parter, intr-un bloc cu 3 etaje si in fiecare zi mai multi vecini de la etajele superioare ies pe scarile blocului si fumeaza ca-n filme si tot fumul imi intra mie in casa, cand am geamurile deschise(fiind vara, le am aproape tot timpul). Eu nefiind nefumator(la fel si sotia), evident ca ma deranjeaza, ba chiar foarte mult. Vreau sa stiu daca exista vreo masura legala ce o pot lua impotriva lor?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bolo77 , utilizator 23:42, 17 Iulie 2014
Art. 3 Legea 349/2002

Art. 3

(1) Se interzice fumatul în spaţiile publice închise.

(11) Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private.

(2) În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat

In concluzie,atat timp cat vecinii dvs. fumeaza in spatii deschise,in afara blocului, nu ii puteti impiedica pe cale legala sa faca acest lucru. Nu va aflati intr-un spatiu public inchis,nu este necesara ventilatia,deoarece fumeaza in exterior,pe cale de consecinta,ori suportati fumatul pasiv,ori tineti ferestrele inchise.Din pacate,raspunsul vi l-ati dat chiar singur:" vecinii ies "...

Multumesc pentru raspuns!

Inseamna ca-mi mai ramane o singura solutie, bataia! X-(
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
Adriantot, moderator
Aceeasi lege 349/2002 precizeaza;
Art. 2. In sensul prezentei legi, prin:
m) spatii publice inchise se intelege toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.
n) spatii inchise de la locul de munca se intelege toate spatiile din imobilele constructii, precum halele industriale, spatiile de depozitare, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile si/sau camerele utilizate de doua sau mai multe persoane;

In aceste spatii este interzis fumatul, asa cum se prevede in art. 3 si-am sa-l postez mai jos:
Art. 3
(1) Se interzice fumatul in spatiile publice inchise.
(2) Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa fie construite astfel incat sa deserveasca fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise;
b) sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
c) sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: «Spatiu pentru fumatori», «Loc pentru fumat», «Camera de fumat», «Incapere in care este permis fumatul», astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spatiu se poate fuma.


Discutati cu presedintele asociatiei de proprietari si cu administratorul asociatiei sa puna afise cu «Fumatul interzis» sau folosirea semnului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala pe peretii din holuri si casa scarii.
Daca fumatorii nu se conformeaza, apelati la ajutorul politiei cu legea in mana si solicitati sa intervina sa-i avertizeze pe cei ce fumeaza si apoi sa-i sanctioneze.
Se pare ca nu am ce sa le fac... Pe casa scarii nu fumeaza, ci doar in exterior, pe scarile de acces. Trebuie sa intervin pe cont propriu, desi stiu ca vor fi consecinte.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal? Angheluta Angheluta Buna seara!Va rog,mult sa ma lamuriti cu o problema! Lucrez la o firma privata iar noul director general de o saptamina a desfiintat locurile special amenajate ... (vezi toată discuția)
Fumatul pasiv la serviciu cody. cody. Buna seara, Am o intrebare : ce pot face in cazul in care camera de fumat de la serviciu este la cativa metri de mine, iar usa se deschide foarte des(suntem ... (vezi toată discuția)
Fumatul pe casa scarii nottara68 nottara68 pot fi sanctionati legal cei care fumeaza pe casa scarii de bloc ? (vezi toată discuția)