avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata \"din mana\" la Pensii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata "din mana" la Pensii

In cazul in care sunt angajata cu CIM la 4 ore si doresc sa-mi platesc diferenta la Pensii pentru o contributie aferenta la 8 ore (sa nu-mi afecteze vechimea in munca) este posibil?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: AlexandraLevi , utilizator 08:43, 6 Decembrie 2011
Da. Mergi la Casa de pensii. Astia abia asteapta sa-ti ia banii.
Nu garantez ca ai sa-i primesti inapoi.
Multumesc pentru raspuns. Pentru mine conteaza la vechime :).Aveti idee cat ar mai trebui sa cotizez "din mana" ?
1. - Stagiul de cotizare la pensie va fi acelasi indiferent ca lucrati cu 8 ore pe zi sau mai mult sau mai putin.
- Diferenta consta in baza de calcul a contributiei pentru pensie care poate fi mai mica sau mai mare in functie de salariul dvs.

2. Daca aveti posibilitate si doriti neaparat puteti sa incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii pentru a va mari baza de calcul a contributiei si implicit a mari punctul de pensie.

3. Asadar:
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.
tudorvaleriu a scris:

1. - Stagiul de cotizare la pensie va fi acelasi indiferent ca lucrati cu 8 ore pe zi sau mai mult sau mai putin.
- Diferenta consta in baza de calcul a contributiei pentru pensie care poate fi mai mica sau mai mare in functie de salariul dvs.

2. Daca aveti posibilitate si doriti neaparat puteti sa incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii pentru a va mari baza de calcul a contributiei si implicit a mari punctul de pensie.

3. Asadar:
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

Multumesc pentru detalii. Eu stiam ca cei care lucreaza spre expemplu 2 ani de zile la 4 ore, la calculul stagiului de cotizare este luat in considerar doar un an de zile. Din cele explicate mai sus sa inteleg ca nu este asa?
1. Cand a aparut actualul Cod al muncii, in februarie 2003, acesta prevedea urmatoarele:

Art. 103.
...
(3) În cazul salariatului care desfăşoară activitate în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

2. Aceasta prevedere a fost abrogata de OUG 65/2005.

3. Ganditi-va ca o persoana care lucreaza cu 4 ore pe zi are un salariu mai mare decat o persoana care lucreaza cu 8 ore pe zi (exista si asemenea cazuri) si deci va contribui mai mult la pensie si nu ar fi corect sa i se puna la stagiul de cotizare numai o jumatate de an pentru un an lucrat efectiv.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Doresc sa ma asigur in sistemul public de pensii analici analici Am 40 ani si am avut nesansa sa lucrez la o firma care din 15 ani lucrati la mi-a trecut in caretea de munca ultimii 5 ani,iar acum lucrez la o alta firma care ... (vezi toată discuția)
Contributia pentru pensie sofiaiancu sofiaiancu buna ziua.am o prietena care munceste in strainatate dar vrea sa inceapa sa cotizeze pentru pensie in Romania(in strainatate nu munceste cu contract):care este ... (vezi toată discuția)
Contract munca 4 ore crismur64 crismur64 Buna ziua!sunt angajat la o firma cu contract de munca de 4 ore,as putea sa-mi platesc singur inca 4 ore ca sa fie o norma intreaga si care ar fi ... (vezi toată discuția)