avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de poluare - oug 50/2008
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de poluare - oug 50/2008

Buna ziua,

Am intentat o actiune in instanta pentru recuperarea taxei de poluare platita in decembrie 2008 pentru un autovehicul cumparat din Germania si adus in tara in iulie 2008. Atat curtea de fond cat si curtea de apel bucuresti au respins actiunea ca nefondata invocand o chichita procedurala respectiv faptul ca nu am atacat decizia de calcul a taxei de poluare a ANAF in interiorul termenului de 30 de zile (am facut-o dupa 70 de zile).
Problema este ca atat curtea de fond cat si cea de apel refuza sa judece fondul propriu-zis adica oug 50/2008, lege care a fost declarata ca incalcand art 110 TFUE, intr-o opinie a CEJ referitoare la un caz absolut identic cu al meu de la Sibiu in cazul Tatu (acelasi vehicul, acelasi an, luna august in loc de iulie!).

Intrebarea mea este:
1-mai exista vreo cale de atac a acestei decizii irevocabile?
2-daca raspunsul la 1) este NU, atunci unde se gaseste procedura de inaintare la CEJ a unei plangeri impotriva deciziei irevocabile din justitia (nedreapta) romana care in mod cert comite un abuz aici? (un link ar fi util)
3-doreste vreun avocat sa preia inaintarea acestei actiuni la CEJ?
Cel mai recent răspuns: justitiabil-ro , utilizator 22:24, 5 Decembrie 2011
Cauta RIL privind taxa de poluare promovat anul acesta. Interesanta speta, interesant ca instanta si statul refuza in continuare restituirea taxei de poluare. Ei refuza sa faca in continuare aplicarea hotararilor europene care au desfiintat OUG50/2008. Combatem in continuare abuzul....asa cum putem.
da si cel mai interesant fapt este ca am specificat personal in concluzii ca se incalca art 110 TFUE si ca decizia de impunere camuflata ca informare (se numeste "decizie de calcul"!) este clar un abuz impotriva cetateanului. Completul insa nici nu m-a lasat sa imi enunt concluzia pana la capat faptul ca sunt constienti ca vor comite un abuz vazandu-se clar pe fetele lor.
Prin Decizia nr.24 în dosarul nr. 9/2011 au fost admise recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj stabilind:
.
Acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 este admisibilă.

Potrivit recursului inaintat de Procurorul general al Romaniei, unele instante apreciaza ca actiunea de restituire a taxei pe poluare este admisibila fara a fi necesara parcurgerea procedurii prealabile prevazute de art. 205– 209 din Codul de procedura fiscala, si anume procedura de constestatie.
In motivarea acestei opinii se arata ca „
textul art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 conform caruia stabilirea, verificarea, colectarea si executarea silita, inclusiv solutionarea contestatiilor privind taxa datorata de catre contribuabili se realizeaza de catre autoritatea fiscala competenta, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, este doar o norma de trimitere, astfel ca nu se poate sustine ca in aplicarea acestei norme devine obligatorie parcurgerea procedurii administrativ fiscale prealabile”[/i
].
La art. 7, alin. 1, se precizeaza ca:
”Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista”.


Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
ynocentta, utilizator
In art. 21 din Legea contenciosului administrativ si art. 148 din Constitutie gasiti raspunsul la problema dumneavoastra. De precizat faptul ca in prezent conditiile cu privire la termenele cuprinse in acel text de lege (art. 21) au fost declarate neconstitutionale. Prin urmare, legiuitorul neintervenind pentru a corecta, nu exista un termen expres care sa limiteze in timp posibilitatea justitiabililor de a formula o asemenea cerere.

In urma Recursului in interesul legii solutionat la data de 14.11.2011 prin decizia nr. 24, in dosarul nr. 9/2011 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, toate actiunile sunt admise, fiind astfel unificata practica judiciara.

In ceeea ce priveste o actiune inaintata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, exista o singura posibilitate si anume o actiune privind neindeplinirea obligatiei de respectare a dreptului comunitar, care trebuie inaintata catre Comisia Europeana (asta fiind o procedura administrativa prealabila), insa va asigur ca pe langa faptul ca nu veti obtine nimic, in maxim 2 luni primiti o instiintare de „preclosure” prin care o sa vi se explice faptul ca dosarul se inchide Comisia apreciind faptul ca statul roman are in prezent o legislatie armonizata.
Chiar in conditiile in care Comisia ar constata intemeiata cererea dumneavoastra si ar sesiza mai departe Curtea, prin hotararea pe care o ia, aceasta instanta poate numai constata neindeplinirea obligatiilor si obligarea statului parat la indreptarea comportamentului sau, dar nu poate anula actele emise de autoritatile interne, pentru ca astfel s-ar substitui judecatorului national.

Nu in ultimul rand, avand in vedere faptul ca in cauza dumneavoastra nu s-a discutat fondul, instantele apreciind faptul ca atat timp cat nu ati respectat procedura prealabila nu poate fi analizată incălcarea prevederilor art. 110 TFUE, puteti sa o luati de la capat, iar acum veti castiga.
Eu nu inteleg cum, in contextul acestui recurs facut de Kovesi, curtea de apel isi aroga totusi dreptul de a decide in avans rezultatul acelui recurs! Mie mi se pare clar ca ziua buna ca se stie dinainte rezultatul acelui recurs si ca aici se o incalcare grosolana a dreptului cetateanului roman la justitie!
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
justitiabil-ro, utilizator

Alte discuții în legătură

Din 14 nov. 2011 iccj a admis un ril prin care masinile second-hand se pot inmatricula fara plata taxei de poluare Roland Mindrila Roland Mindrila La initiativa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, taxa de poluare nu mai trebuie platita in toata tara  Cei care refuza sa o achite vor avea ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare adrianef adrianef Buna ziua, Locuiesc in Bucuresti sectorul 4. Unde trebuie sa depun actiunea de chemare in judecata pentru recuperarea integral a taxei de poluare? La ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza decizia nr. 24/2011 a inaltei curti de casatie si justitie pronuntata in dosarul 9/2011 (recurs in interesul legii - taxa auto)? glo glo Acesta este continutul deciziei Decizia nr.24 în dosarul nr. 9/2011. Admite recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al ... (vezi toată discuția)