avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate obtine retroactiv indemnizatia si pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate obtine retroactiv indemnizatia si pentru ceilalti doi copii (tripleti)?

Buna ziua.
In 12.10.2006 sotia mea a nascut 3 fete (tripleti) si cf. OUG 148 a primit o singura indemnizatie de crestere a copilului (600 RON) pana in 01.09.2008 cand a revenit la serviciu..
Intrebarile me sunt:
1. Se poate obtine retroactiv indemnizatia si pentru ceilalti 2 copii, avand in vedere si decizia nr. 26 din 14.11.2001 a Inaltei Curti de Casatie si Justuitie ? (bineinteles prin hotararea unei instante, cf. comunicatului emis de ministerul muncii)
2. Nu exista nici un termen de prescriptie pentru acele drepturi ? (ce lege reglementeaza prescriptiile in acest domeniu ?)
3. Daca dau in judecata agentia judeteana de prestatii sociale si solicit calcularea indemnizatiei si pentru ceilalti 2 copii este corect ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adboi , utilizator 23:52, 10 Iunie 2013
Parintii copiilor proveniti din sarcini multiple, nascuti intre 1 ianuarie 2006 si 17 iunie 2009, pot sa solicite plata retroactiva a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis recent ca acordarea acestui drept se cuvine fiecarui copil din sarcina multipla, desi legislatia in vigoare din acea perioada prevedea acordarea sa doar "pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii". AvocatNet.ro iti spune astazi ce ai de facut pentru a primi acesti bani.



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Stiu despre decizia ICCJ dar sunt foerte nelamurit asupra termenului de prescriptie. Daca dau in judecata Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale acum in decembrie 2011 sau ianuarie 2011 nu este prea tarziu ? Nu s-a prescris dreptul ?
Buna ziua.
AvocatNet,prin autoarea amintita in articolul de mai sus,nu a lamurit situatia.
Primaria refuza primirea de cereri,daca a fost depasita varsta de 2 (3)ani,iar AJPPS solicita o hotarare judecatoreasca definitiva.Aceast lucru inseamna ca decizia AJPPS sa fi fost atacata l a 30 de zile de la emitere?
Eu nu puteam ataca acea decizie,in 30 de zile,deoarece decizia se referea,in cazul gemenilor mei,doar la unul dintre copiii,pentru cel de al doilea nu a fost emisa nicio decizie. Acestea au fost aflate de la cele doua entitati,primarie,respectiv AJPPS.
Hotararea ICCJ este valabila pentru primii trei copiii nascuti in perioada amintita.
D-l Tudor Valeriu si d-na Gabriela Pintea ne pot lamuri in privinta pasilor ?
O zi buna !
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
IonPopescu-B, utilizator
Termenul de prescriptie a dreptului curge de la data cand decizia ICCJ a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, care este general obligatorie si, era de 3 ani in vechea reglementare. Daca sunteti in termen puteti promova o actiune in pretentii avand in vedere noile reglementari cu privire la prescriptie prevazute in Noul Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octombrie a.c.
IonPopescu-B:
1. V-as raspunde cu mare placere dar este o problema strict juridica si este de competenta unui jurist de profesie (eu sunt economist, specialist in relatii de munca).
2. O sa primiti ajutor de la colegii mei de forum, juristi.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia retroactiva pentru gemeni tranulea tranulea dupa doua saptamani de alergat la directia copilului , la I.T.M. , de abia astazi mi s-a spus ca nu se poate face nimic pentru cei care vor indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copiilor retroactiv (gemeni) marinescumsilvia marinescumsilvia M-ar interesa daca as putea sa demarez actele pentru indemnizatie retroactiv gemeni,nascuti in 4.05.2008.Nu stiu ce-i cu prescriptia de 3 ani desi eu am o ... (vezi toată discuția)
Un alt proces pentru indemnizatie ccc pentru sarcina gemelara SILVIA HORVATH SILVIA HORVATH Ma numesc Juravete Lacramioara, si la data de 21.11.2006, am nascut 2 fetite gemene cu handicap; In baza dosarului depus la Primaria Timisoara, am primit ... (vezi toată discuția)