Am fost inscris ca persoana fizica platitoare de tva pentru tranzactii imobiliare ( vinderea unui imobil dezmembrat in 6 apartamente). Doresc sa stiu, daca suma investita in imobil este mai mare decat suma recuperata din contractele de vanzare cumparare este mai mare, mai trebuie sa platesc tva sau sa recuperez. Va rog sa-mi dati si baza legala . Constructia a fost facuta in regie proprie si neavand facturile, pentru ca in 2007 dupa vanzare le-am aruncat, suma investita in construirea imobilului a fost stabilita de catre un expert in constructii ( numit de judecator), de aici a rezultat ca suma investita este mai mare decat suma recuperata din vanzari.
solicit acestea pentru ca sunt in derularea unui proces.
dreptul de deducere se exercita numai pe baza originalului facturilor de achizitie.
daca nu le aveti nu puteti recupera tva achitata pentru modernizarea/transformarea imobilului.
ART. 146 cod fiscal Condiţii de exercitare a dreptului de deducere
(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) pentru taxa datorată sau achitată, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său de către o persoană impozabilă, să deţină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 155
fiind o constructie facuta in regie proprie, majoritatea materialelor au fost cumprate doar cu bon fiscal. De aceea s-a facut expertiza constructiei. Dar daca suma necesara construirii imobiluylui este mai mare decat suma recuperata din vanzare mai platesc tva.
nu conteaza aceste aspecte, daca nu aveti facturi, nu puteti recupera tva.
(intre noi fie vorba, pretul de vanzare mentionat in contractul autentificat la notar de cele mai multe ori NU este cel real pentru a se evita astfel taxele mari)
Scutire tva art 141
next
Buna ziua,
Detin un S.R.L. care in aprilie 2006 a achizionat de la o persoana fizica (deci fara TVA) un teren pe care ulterior a fost construita o casa ... (vezi toată discuția)